NederlandsTeam wint in oefenwedstrijd van PKC

17 september 2014 door Hennie van der Zouw
NederlandsTeam wint in oefenwedstrijd van PKC

PAPENDRECHT - Na TOP en LDODK/AH Gorredijk was nu PKC/SWKGroep de tegenstander in het EK-oefenprogramma van Oranje. Een aparte wedstrijd, omdat Oranje door het missen van de 5 internationals die bij PKC spelen een heel ander team had. Achteraf bleek het een interessant duel waarin Oranje de sterkste was: ze wonnen met 21-31.

PKC start toch weer met de heren in de ‘oude’ opstelling: Leeuwenhoek bij den Dunnen en Kunst bij Schot. Of het nu aan de opstelling ligt of niet, PKC gaat lekker van start. Het lijkt wel of Oranje even moet wennen aan de verdedigende druk die de thuisploeg geeft. Het gaat in ieder geval gelijk op aan het begin: schotje hier, kort kansje daar, ze vliegen er lekker in. Opvallend is dat bij 4-4 al zes dames gescoord hebben: alle dames van PKC, Kroon en Split zijn doeltreffend in de eerste minuten. Split is sowieso ‘on fire’: ze zal er in totaal vijf maken deze wedstrijd en behoort daarmee tot één van de vier topscorers van deze wedstrijd. Je verwacht dat Oranje meteen een gat slaat, maar dat laat even op zich wachten.

Pas na 13 minuten weet de nationale ploeg op drie punten voorsprong te komen. Johannis Schot weet nog de 7-9 voor PKC erin te schieten, maar daarna loopt Oranje uit tot 7-14 via Zwart, twee keer Roseboom en twee keer Split. In deze fase van de wedstrijd is PKC erg slordig en krijgt daardoor een paar keer te maken met de zoemer van de schotklok. De enige die dan nog in positieve zin opvalt is Richard Kunst, die veel onderscheppingen op zijn naam laat schrijven. Er is echter ook iemand van Oranje die dat doet: Rosemarie Roozenbeek pakt zo’n beetje alle afvallende ballen in de korfzone en ontregelt daarmee het spelletje van PKC. Jonkman en Crum brengen een paar minuten voor rust Van Wijngaarden voor Den Dunnen in het veld, maar tot de rust weten alleen nog dames van PKC te scoren. Mick Snel gooit ook nog even een bal door de korf, waarmee hij de ruststand van 10-17 bepaalt.

Na de thee lijkt de thuisploeg het even kwijt: het moet nog vijf doelpunten van het Nederlands Team incasseren voor het zelf weer een beetje op gang komt. De Papendrechters spelen erg doorzichtig waardoor het makkelijk onderscheppen is voor Oranje. Ben Crum roept maar weer eens “DANNY!” vanaf de zijlijn en warempel: het werkt! Den Dunnen schiet na een lange tijd zonder doelpunten de 12-22 binnen. Jos Roseboom weet de handen op elkaar te krijgen door vanaf de middellijn te scoren als er nog 3 seconden op de schotklok staan.

Daarna scoren de ploegen weer om en om en dat houden ze vol tot het einde van de wedstrijd. Scholtmeijer gunt Jonker, Van den Goorbergh, Lokhorst en Hendriks nog wat speelminuten, die pakken ook hun doelpuntjes mee. Oranje had nog wel wat verder kunnen uitlopen, maar mist twee door scheidsrechter Ontijt gegeven strafworpen (Zwart en Van den Goorbergh). Twee vrije doorloopballen van Brouwer gaan er ook al niet in. In een slordige laatste fase van de wedstrijd moet Suzanne Struik met last van haar knie het veld verlaten, waarna Van den Goorbergh en Kunst er allebei nog eentje scoren en daarmee de eindstand van 21-31 op het scorebord zetten.

International Marjolijn Kroon vertelt na afloop: “We waren in het begin een beetje overdonderd door de druk die we kregen. We moesten even omschakelen, we hadden natuurlijk andere vakken die we niet gewend zijn dus het was nog even zoeken naar elkaar. Toen we eenmaal bezig waren konden we elkaar wel makkelijker vinden waardoor we tot redelijke kansen konden komen.” Maar is Oranje al klaar voor het EK? Kroon: “We willen onszelf trainen en daarbij verschillende spelpatronen spelen.

We willen zonder rebound tot goede schoten komen en we willen daarbij een schotpercentage van minimaal 50% halen. Dat is denk ik helaas niet gelukt vandaag, het ging maar met vlagen goed, dus we hebben nog genoeg te doen voor het EK. Ook willen we verdedigend veel druk geven en door veel te onderscheppen het spel van de tegenstander ontregelen. We hebben wel het idee dat we met zijn allen ergens naartoe werken, maar we hebben nog wel veel te doen: veel spelpatronen oefenen en de vorm krijgen.” Hoe was het om te spelen zonder de vijf internationals van PKC? “Ja het zijn er wel veel, we vonden het zelf ook erg vervelend dat we niet mét ze konden spelen maar we konden op deze manier wel aan veel individuele doelen werken dus ik denk dat dat wel prima was,” aldus Kroon.

Opstelling PKC
Aanval: Leeuwenhoek 2, D. den Dunnen 2 (van Wijngaarden), Boonstoppel 2 (Havelaar), N. den Dunnen 3.
Verdediging: Kunst 5, Schot 3, Struik 1, Tims 3.

Opstelling Oranje
Aanval: Snel 2 (van den Goorbergh 2), Roseboom 5 (Jonker), Kroon 3 (Hendriks), Roozenbeek 2.
Verdediging: Boode 3, E. Zwart 5, Split 5, Brouwer 3 (Lokhorst 1).

Foto: Leo van Andel.
Tekst: Jorien Besemer

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.