Boskalis verwerft contract voor afvoeren Concordia aan boord van de Dockwise Vanguard

10 oktober 2013
Boskalis verwerft contract voor afvoeren Concordia aan boord van de Dockwise Vanguard

PAPENDRECHT - Dockwise, een dochteronderneming van Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis), heeft het contract verworven voor het afvoeren van het Concordia-wrak dat voor het Italiaanse eiland Giglio ligt. Hiertoe zal het schip op de Dockwise Vanguard worden geladen. Het contract werd toegekend door Costa Crociere S.p.A. (de opdrachtgever).
 
Na de succesvolle operatie om de Concordia overeind te trekken, en in afwachting van het opdrijven van het schip, heeft Dockwise overleg gevoerd met de opdrachtgever om een veilige oplossing te vinden om het bij het eiland Giglio gelegen Concordia-wrak af te voeren. Er is besloten tot een unieke operatie waarbij de Concordia in zijn geheel op de Dockwise Vanguard wordt geladen en vervolgens veilig naar een locatie wordt vervoerd om te worden gesloopt.

De opdrachtgever moet in overleg met de lokale autoriteiten nog een besluit nemen over de eindbestemming. Slopen van het schip in Italië is een van de mogelijkheden die nog wordt onderzocht.
 
Als onderdeel van het contract zal de Dockwise Vanguard een aantal aanpassingen ondergaan om het laden van de Concordia in zijn huidige staat mogelijk te maken. De operatie staat gepland voor medio 2014 en met de beschreven werkzaamheden is een waarde gemoeid van circa USD 30 miljoen.
 
De Dockwise Vanguard is het grootste halfafzinkbare schip ter wereld en is als zodanig uniek gepositioneerd voor het droog en veilig vervoeren van extreem zware ladingen. Het schip is oorspronkelijk ontworpen voor het transporteren van olie- en gasplatforms op zee, maar kan ook andere vaartuigen vervoeren en gebruikt worden als droogdokfaciliteit op zee. De Dockwise Vanguard heeft een open en platte achtersteven en een dek zonder boeg, zodat het in staat is om ladingen te vervoeren die langer en breder zijn dan het dekoppervlak van 275 bij 70 meter.

Wanneer de ballasttanks met water worden gevuld, zinkt het dek van het schip af tot onder de waterspiegel zodat ladingen met een grote diepgang kunnen worden geladen. Als de Dockwise Vanguard eenmaal half afgezonken is, zal de drijvende Concordia boven het dek in positie worden gebracht. Vervolgens zullen de ballasttanks worden leeggepompt en zal het schip inclusief de Concordia boven de waterspiegel worden gebracht zodat de lading snel en veilig kan worden verscheept.

In de eerste maanden na het ongeval van de Concordia was Boskalis eveneens betrokken en heeft dochter SMIT Salvage emergency response diensten verleend. SMIT Salvage is er, samen met haar lokale partner Tito Neri, in geslaagd om de bunkerolie uit het schip te verwijderen en hield van half januari tot half maart 2012 toezicht op het gestrande schip.
 
Voor Boskalis is dit project van strategisch belang omdat het de mogelijkheden laat zien voor een gecombineerde inzet van maritieme diensten en middelen over de gehele breedte van de onderneming. Daarnaast toont de inzet van de Dockwise Vanguard voor deze buitengewone bergingsoperatie de veelzijdigheid van het schip. Het onlangs aangekondigde contract voor het vervoeren van een FPSO (Floating Production,Storage and Offloading unit), een recente, succesvolle droogdokopdracht en het verwerven van dit contract als onderdeel van een berging getuigen van de potentie van het vaartuig.
 
Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. De onderneming levert wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta's met ondermeer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers.

Daarnaast voert Boskalis projecten uit en levert het een breed spectrum aan maritieme diensten voor de offshore energiesector, waaronder subsea, zwaar transport, hijswerk en installatie (uitgevoerd door Boskalis Offshore en Dockwise) en levert het sleepdiensten en scheepsbergingen (uitgevoerd door SMIT). Daarnaast heeft Boskalis een strategisch partnership in terminaldiensten (Smit Lamnalco). Met een veelzijdige vloot van meer dan 1.100 eenheden is de onderneming actief in circa 75 landen, verspreid over zes continenten. Inclusief haar deel in partnerships heeft Boskalis ruim 11.000 medewerkers in dienst.

Foto: Een impressie van de Concordia aan boord van de Dockwise Vanguard.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.