Muzikanten van Excelsior Papendrecht musiceren met DSWO in Frankrijk

04 augustus 2014 door Hennie van der Zouw
Muzikanten van Excelsior Papendrecht musiceren met DSWO in Frankrijk

PAPENDRECHT - Al sinds 1996 wordt jaarlijks door muzikanten uit heel Nederland een orkest gevormd dat gedurende een week in juli optredens verzorgt in Noord-Frankrijk. Het ‘Dutch Symphonic Wind Orchestra’ (DSWO) staat o.l.v. dirigent Ruud Welle, die ook dirigent is van het orkest van Excelsior Papendrecht. Sinds 2003 nemen dan ook diverse muzikanten van Excelsior Papendrecht deel aan het DSWO, in diverse secties van het orkest. Het harmonieorkest telt ongeveer 75 musici en daarnaast werken er 25 mensen achter de schermen; techniek, transport, bewaking, etc.

DSWO reisde onlangs voor de 18e concertweek af naar Frankrijk en gedurende een week gaf het orkest concerten in Bernaville, Hesdin, Berck sur Mer, Fruges, de schitterende abdij van Tortefontaine en in St Pol sur Ternoise. Voor de concerten in een sporthal, voormalige fabriek, abdij,  etc. bouwde de technische groep de ruimte om tot een ware theaterzaal, waarin licht en geluid optimaal geregeld werden en waar plaats geboden werd aan zo’n 300 à 500 bezoekers.

Het concert valt gewoonlijk in twee delen uiteen: een klassiek deel en een deel met lichtere muziek. Voor de Franse luisteraars wordt ieder jaar muziek van enkele Franse componisten gespeeld, zoals Delibes, Gounod en Offenbach. Daarnaast wordt veel muziek van Amerikaanse en Engelse componisten uitgevoerd. De musici hebben ook composities die van oorsprong geschreven zijn voor symfonieorkesten, bewerkt voor harmonieorkest, wat bijdraagt aan een zeer gevarieerd programma. Dit jaar werkten maar liefst vijf solisten mee: Ger Wensink, Arjan van der Dussen, Reinier Sijpkens en zangeressen Eline Welle en Sae-Jeong Kim. Reinier Sijpkens reist al sinds 2010 mee naar Frankrijk voor de concertreeks. Hij is bekend in Nederland; met zijn orgel op een bootje treedt hij overal op. Hij vaart in vele Nederlandse grachten, nam deel aan Black Cross en onlangs was hij op uitnodiging van het Mauritshuis te horen en te zien in de Hofvijver in Den Haag. Op geheel eigen wijze laat hij de bezoekers deelnemen aan muzikale onderdelen, en voor veel bezoekers is hij een onmisbaar onderdeel.

Na een concert was vaak te horen: ‘A l’année prochaine’, en ieder jaar lukt dat weer. Ruud Welle heeft nu al ideeën voor het 19e tournee, in de zomer van 2015. Meer informatie over DSWO is te vinden op www.dswo.fr.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.