Geen vakantie voor inbrekers: ‘Als de kat van huis is’…

16 juli 2014 door Hennie van der Zouw
Geen vakantie voor inbrekers: ‘Als de kat van huis is’…

ALBLASSERWAARD -  .. dansen de inbrekers op tafel’, zegt Kees Geers, teamchef van het wijkteam Alblasserwaard. Hiermee wil de politiechef de vakantieperiode nog eens extra onder de aandacht wil brengen.
 
Geen vakantie
Duidelijk is dat criminelen geen vakantie  kennen en juist deze periode aangrijpen om hun slag te slaan. ‘Het is dus zaak dat de burger maatregelen treft als hij gaat genieten van een welverdiende vakantie, aldus de teamchef.
De schaarse nachtelijke uren zorgen ervoor dat inbrekers nauwelijks tijd hebben om ongezien hun slag te slaan. Maar wie denkt dat de inbreker ook geniet van een vakantie heeft het mis. Geers:’Dat is een misvatting, we zien duidelijk een verschuiving van crimineel gedrag. Inbrekers verleggen hun tijden naar de daguren’.

De politie constateert dat inbrekers de brutaliteit hebben om op klaarlichte dag toe te slaan. Door het warme weer staan deuren en ramen soms open en is het voor inbrekers een koudkunstje om de woning binnen te komen.
 
Goede buur
De teamchef vraagt dan ook oplettendheid van de burger. Het spreekwoord ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’, zou hier mooi passen’, aldus Geers, die meent dat burenhulp, juist in de vakantieperiode, van pas komt. “Buren kunnen onder elkaar prima afspraken maken over de vakanties. Ze kunnen de huizen van elkaar in de gaten houden en zouden zelfs kunnen zorgen dat het huis voor het zicht bewoonbaar is’. Het is een van de tips die Geers geeft. Natuurlijk kunnen de mensen ook rekenen op de hulp van de politie. ‘Als mensen onraad zien moeten zij direct 112 bellen’.
 
Betrapt op heterdaad
Kees Geers vertelt dat juist de oplettendheid van de burger de heterdaad kracht vergroot. Uit ervaringen blijkt dat de aanhoudingen van inbrekers bijna altijd plaatsvinden dankzij een oplettende burger. ‘Mensen kunnen meer dan ze denken. Zeker in de zomer periode. Mensen zijn dan veel op straat en zien van alles en nog wat. Ook mensen die er niet thuis horen. Het moet toch niet moeilijk zijn om bijvoorbeeld eens een kenteken te noteren van een auto die daar normaal niet staat’, daagt de politieman de burgers uit.
 
Maar er zijn nog meer tips die kunnen bijdragen tot een veilige vakantie. ‘De meest eenvoudige is om er voor te zorgen dat de woning bewoond lijkt.  Bijvoorbeeld door de post dagelijks te laten verwijderen uit de brievenbus’. De politie blijft natuurlijk wel paraat tijdens de vakantieperiode en wenst je een goede en vooral veilige vakantie toe.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.