Nieuw boek over jongste geschiedenis van Papendrecht door Nico Knol

23 mei 2014 door Hennie van der Zouw
Nieuw boek over jongste geschiedenis van Papendrecht door Nico Knol

PAPENDRECHT - Komend najaar gaat er een nieuw fotoboek over de jongste historie van Papendrecht verschijnen. Het betreft een fotoboek over de gemeente Papendrecht vanaf begin zeventiger jaren en doorlopend tot 2010, met de nadruk op de periode van 1975 tot 1995.

Het boek stond al enige tijd op stapel maar de afgelopen jaren was het voor fotograaf Nico Knol moeilijk een uitgever te vinden. Om economische redenen durfden veel uitgeverijen het niet aan.

Daarom heeft de schrijver besloten het boek in eigen beheer uit te gaan geven. Hij loopt daarmee zelf ook het financiële risico. Maar met de digitale technieken van nu is het mogelijk om een beperkte oplage te drukken waardoor de kosten wellicht te overzien zullen zijn.

De verwachting is dat het fotoboek in oktober gereed zal zijn.

In het boek zijn 400 foto’s opgenomen, zowel in kleur als in zwart-wit. De voorlopige werktitel is “Papendrecht zoals het was”.
 
Inhoudelijke informatie
De auteur is de bekende Papendrechtse fotograaf Nico Knol (1950).
Vanaf de jaren zeventig is hij als fotograaf werkzaam geweest, onder andere als bedrijfsfotograaf bij Fokker Vliegtuigbouw.
In 1993 is Nico Knol als zelfstandig fotograaf gestart in d’ Oude School, een verzamelgebouw voor startende ondernemers.
In de jaren daarna heeft hij meegewerkt aan diverse boeken over Papendrecht, zoals Langs de Dijk, Groeten uit Papendrecht, Papendrecht 1975-2000 en het laatste boek: "Koopt in den vreemde niet wat uw eigen dorp u biedt".

Het nieuwe boek van Nico Knol ”Papendrecht zoals het was” (werktitel) is gevuld met veel foto’s. Het zijn voornamelijk beelden van situaties in het dorp die inmiddels verdwenen zijn, zoals huizen, bedrijven, winkels, dorpsgezichten en dorpsgenoten.

Nico Knol legt uit:"Alle foto’s zijn voorzien van onderschriften met daarin onder andere opgenomen het jaar van opname. De vele luchtfoto’s die ik vanaf de jaren zeventig heb gemaakt geven een goed beeld van de veranderingen in het dorp.

Vanaf het centrum zien we foto’s van de Veerstoep, het voormalige winkelcentrum, de jachthaven, het Bosch, de Kerkbuurt, Visschersbuurt tot en met het Oosteind.

Naar het westen toe surfen we vanaf het Westeind, naar de Geul, de locatie waar de dijk is doorgebroken, het gemaal, de Boezemsingel en alle verdwenen huizen van de Noordhoek en Hoogendijk.

Ook zijn van de Visschersbuurt alle voormalige, binnendijkse huizen in het boek terug te vinden.

Daarnaast zijn onder meer historische foto’s te zien van Aviolanda en Fokker, het gemeentewapen en een beschrijving van de totstandkoming daarvan, het buurtje de Molenpolder, beter bekend als ‘t Zand, de Veerweg, het Oude Veer, het zwembad aan de Veerdam, de Tiendweg enzovoorts.

Een definitieve titel voor het boek is er nog niet. Ik nodig lezers uit aan de hand van de beschrijving van de inhoud een pakkende titel te verzinnen, het liefst gevangen in 3 tot 5 woorden en met het woord Papendrecht in de titel. Door te geven via e-mail info@fotonicoknol.nl. Alle suggesties zijn welkom. Voor degene die een definitieve titel aandraagt ligt een gratis exemplaar van het boek klaar", aldus Nico Knol.

Onderschrift bij de foto: Koninklijk bezoek aan de Papendrechtse vliegtuigfabriek Aviolanda in 1951. In het midden lopen Prins Bernard en de heer van de Velde, directeur van Aviolanda

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.