Rivas Zorggroep start met wijkpension in Papendrecht

23 december 2013
Rivas Zorggroep start met wijkpension in Papendrecht

PAPENDRECHT - Rivas Zorggroep verhuurt vanaf 1 januari 2014 in Papendrecht en Gorinchem appartementen met zorg en begint met wijkpensions. Op deze manier wil Rivas mensen - ondanks de voorgenomen kabinetsplannen waarin het scheiden van wonen en zorg een belangrijk thema is – zelfstandig wonen voor ouderen goed regelen door wonen, zorg, welzijn en service optimaal te combineren. Zo speelt Rivas in op behoeften en wensen van de cliënt. 

Met de huidige kabinetsplannen gaat er de komende tijd veel veranderen in de organisatie en financiering van de (langdurige) zorg. Uitgangspunt daarbij is: mensen moeten zo lang mogelijk veilig en zelfstandig thuis wonen en houden zo lang mogelijk zelf de regie. Waar mogelijk met behulp van het eigen sociale netwerk en waar noodzakelijk met professionele zorg (via gemeente, zorgverzekeraar of AWBZ). ‘Op deze manier is het mogelijk om de zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden voor diegenen die het echt nodig hebben’, zegt Pieter de Kort, voorzitter directie Rivas Zorggroep.
 
Wonen met zorg
Doordat de zorg aan licht hulpbehoevende ouderen anders wordt georganiseerd en gefinancierd, is verhuizen naar een woonzorgcentrum voor deze groep niet langer vanzelfsprekend. ‘Veilig, zelfstandig en plezierig wonen, is wat Rivas niettemin voor iedere cliënt goed wenst te regelen door wonen, zorg, welzijn en service optimaal met elkaar te combineren’, zegt Maurits Poirot, regiomanager voor Rivas in Papendrecht. ‘Daarom beginnen wij vanaf 1 januari 2014 met een wijkpension in woonzorgcentrum De Markt. Dit aanbod wordt later uitgebreid met de verhuur van appartementen met zorg. In Gorinchem worden beide woonvormen vanaf 1 januari aangeboden.’
 
Wijkpension
Een verblijf in het wijkpension is geschikt voor mensen die kortdurende zorg nodig hebben. ‘Bijvoorbeeld na opname in het ziekenhuis of omdat een mantelzorger tijdelijk afwezig is,’ licht Poirot toe. De financiering kan via een AWBZ indicatie gebeuren of particulier via een rechtstreekse betaling door de cliënt. Geïndiceerde zorg wordt door Rivas gegeven volgens de indicatie thuiszorg. De minimale verblijfstermijn is zeven dagen en de kosten bedragen vanaf € 45,- per dag. De prijs is onder andere afhankelijk van de grootte en locatie van het appartement. Verblijf in het wijkpension is inclusief drie maaltijden per dag, schoonmaak en linnenpakket.
 
Huurappartementen met zorg
Wanneer men een appartement met zorgt huurt bij Rivas, betaalt de bewoner zelf de huur. Waar nodig wordt de zorg, los van het wonen, geregeld. Pieter de Kort: ‘Dit kan geïndiceerde zorg zijn (vanuit de verzekering betaald) of niet-geïndiceerde zorg (door de bewoner zelf betaald). Bewoners kunnen ook kiezen van welke aanvullende diensten zij gebruik wensen te maken. Dit kan, afhankelijk van de locatie, variëren van extra warme maaltijden in het restaurant tot deelname aan de activiteiten.’ Voor de verhuur van deze appartementen geldt dat kandidaten met een zorgindicatie voorrang hebben.
 
Verhuur
Ook de prijs voor de huur een appartement met zorg van Rivas is afhankelijk van de grootte en locatie. ‘Door het aanbieden van woningen in verschillende prijsklassen, willen we huren met zorg voor iedereen in de regio mogelijk maken.’ Het huren van een appartement met zorg heeft diverse voordelen. ‘Zo heeft een cliënt alle zorg- en welzijnsvoorzieningen direct in de buurt. Daarnaast kan het in verband met eigen bijdrage zorgkosten op inkomen en/of vermogen kostentechnisch goedkoper zijn om in één van onze appartementen te wonen.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.