Het PAB: "We verwachten een serieuze handreiking van nieuwe coalitie"

25 april 2014 door Hennie van der Zouw
Het PAB: "We verwachten een serieuze handreiking van nieuwe coalitie"

PAPENDRECHT - Een volgende in de reeks stukjes waarmee het PAB vanuit de politiek wil aangeven wat er van belang is voor Papendrecht. Deze keer over meedoen.
 
"Nog even terug naar de warrige periode van net na de verkiezingen. Hoewel de lokale partijen PAB en OP eigenlijk de enige winnaars van de verkiezingen bleken, werden ze door de landelijke partijen om allerlei drogredenen meteen langs de kant gezet. Waar het open en transparante proces van het PAB erop gericht was om iedereen en alle politieke partijen te betrekken, trokken de landelijke politieke partijen zich wekenlang terug in achterkamertjes om zelf tot een akkoord te komen. Onder uitsluiting van de lokale partijen. Die zijn op geen enkel moment serieus uitgenodigd voor een gesprek om mee te doen."

"Nu er een akkoord is komt er vanuit de landelijke partijen de vraag of we weer mee gaan doen "in het belang van Papendrecht"? We krijgen daarbij van menig raadslid het advies dat we "niet zuur moeten blijven doen" over wat er is gebeurd. Het antwoord is dan dat we natuurlijk weer mee gaan doen."

"Sterker nog, we zijn nooit gestopt met meedoen! We doen al meer dan 25 jaar mee vanuit een wisselende rol in oppositie en coalitie. We pakken altijd onze verantwoordelijkheid. Doen graag mee met plaatselijke initiatieven. We snappen ook dat regionale samenwerking belangrijk kan zijn. Ondersteunen altijd en met verve lokale vrijwilligers en ondernemers. Kijken altijd naar het belang van een schone en veilige leefomgeving. Dat alles zullen we ook de komende jaren blijven doen. En met 7 raadsleden en 2 duo-raadsleden is dit geluid krachtiger dan ooit tevoren."

"Maar om vanuit de opgedrongen rol in de oppositie zomaar mee te gaan doen met de coalitie? Doen alsof er eigenlijk niks is gebeurd? Gewoon over tot de orde van de dag? Na eerst weken niet betrokken te zijn nu gewoon doen alsof je neus bloedt en weer aanschuiven? Zand erover en verder? Gewoon weer meedoen met de andere politieke partijen? Nee, dat geeft op dit moment geen pas en zou grof voorbijgaan aan de wens van de kiezers en de ontstane politieke realiteit."

"Dat het ook voor andere partijen kennelijk moeilijk is om omgekeerd het PAB weer mee te laten doen blijkt onder andere uit de voorbesprekingen waarin functies worden verdeeld. Waar het PAB vanwege de hele gang van zaken logischerwijze geen voorzitter levert voor één van de drie raadscommissies wordt als "strafmaatregel" bedacht dat de oppositie dan maar met minder genoegen moet nemen in een vooroverleg, het Presidium. Een meer dan kinderachtige reactie. Een reactie die echter aangeeft hoe de 7 landelijke partijen na wekenlang navelstaren blind en doof zijn geworden voor ieder ander geluid dan de eigen retoriek. Een wijs man zei ooit dat je je opponent maar beter zoveel mogelijk bij alles wat je doet kunt betrekken zodat je tenminste weet wat hem beweegt. Nu dat door de 7 landelijke partijen is nagelaten is het herstel van het beschaamde vertrouwen allesbehalve een automatisme. De coalitie is nu aan zet, ook om een eerste echte opening en welgemeende handreiking naar de oppositie te doen."
 
"Kunnen we dan wel meedoen op de inhoud? Daar kunnen we volmondig ja op zeggen! Maar dan wel als dat gericht is op het beste voor de inwoners en ondernemers in Papendrecht. En als we vluchtig kijken naar het coalitieakkoord dan zitten daar zeker elementen in die ook wij kunnen ondersteunen."

"Maar in de grote lijn van het coalitieakkoord zit wat ons betreft een voor Papendrecht verkeerde basisgedachte. Het landelijke afbraakbeleid wordt namelijk verder doorgetrokken naar Papendrecht zonder de intentie daar een echte lokale vuist tegen te maken. Het devies voor de komende jaren is "Ieder voor zich, God voor ons allen en de overheid geeft niet thuis!" En dit heeft niks maar dan ook niks met duurzaamheid te maken. Het PAB wil in tegenstelling tot de landelijke partijen duidelijk een grotere rol voor de gemeente, bijv. bij de ondersteuning van lokale vrijwilligers, (sport)verenigingen en ondernemers."
 
"Het PAB blijft dus meedoen, maar dan wel op de eigen lokale wijze. Vanuit de oppositie en gesteund door en samen met een groot deel van de Papendrechtse inwoners en ondernemers", aldus het PAB.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.