Het PAB en 'Het belang van... informatie'

07 april 2014

PAPENDRECHT - Een volgende in de reeks stukjes waarmee het PAB vanuit de politiek wil aangeven wat er van belang is voor Papendrecht. Deze keer over informatie.

Het PAB: "Bij informatie denken velen in de politiek al snel aan het democratische proces van onderhandelen, coalitievorming en benoemen van de wethouders. In dit stukje willen we daar nu niet op ingaan. Duidelijk is wel dat we ons net als vele kiezers op zijn zachtst gezegd niet kunnen vinden in de wijze waarop de andere partijen in een zeer voorbarige en onjuiste actie voorbij gaan aan de door het PAB nog maar net in gang gezette open, transparante en betrokken onderhandelingen. Dat is niet alleen erg jammer, maar is ook kiezersbedrog. We zullen daar de komende tijd zeker nog meer over horen en lezen".

"Hier willen we echter ingaan op het spoeddebat van afgelopen week. Het debat van de vermeende fraude over ict-aankopen binnen het Service Centrum Drechtsteden. Wat er ook allemaal aan zin en onzin in dat debat is gezegd en gehoord: de kern van het verhaal betreft de informatie. Of eigenlijk het niet (tijdig) krijgen van informatie".

"Als we als politieke fracties eventueel vertrouwelijk maar tijdig op de hoogte waren gebracht van wat er speelde was het spoeddebat helemaal niet nodig geweest. En hadden we uiteraard per direct iedereen (ook de journalisten) kunnen vertellen dat er weliswaar wat aan de hand is, maar dat dit binnen de Drechtsteden goed wordt opgepakt, ook om de schade voor de inwoners zo veel mogelijk te beperken. Ook zouden we dan meteen afstand hebben genomen van de woorden dat er mogelijk een wethouder van Papendrecht betrokken zou zijn bij financiële malversaties".

"Pas op 2 april (de dag van het spoeddebat) komt er vanuit het Drechtstedenbestuur openheid van zaken door verspreiding van de brief die een dag daarvoor is opgesteld. Dat is niet alleen erg laat (begin 2014 was het Drechtstedenbestuur al op de hoogte), maar we begrijpen inmiddels dat de fractievoorzitters van Dordrecht al op 17 maart vertrouwelijk over de zaak zijn geïnformeerd. Vooral dat laatste geeft te denken. Laten we in ieder geval hopen dat het niet de opmaat is voor een meer centralistische handelwijze vanuit Dordrecht".

"Belangrijker is echter de lijn die het Drechtstedenbestuur heeft gekozen. Door het bewust (of juist onnadenkend) achterhouden van informatie heeft men willens en wetens het risico gelopen dat de fraude op deze wijze in het nieuws is gekomen. En daarmee schade berokkent aan het imago van de overheid en haar vertegenwoordigers. Schade aan Papendrecht en haar wethouders. Tijdige informatie had dit alles kunnen voorkomen. Ook daarin zit bestuurskracht. Adequaat en kordaat handelen is dan van belang. Het zou passen als het Drechtstedenbestuur dit ook zo ziet en excuses aanbiedt voor het op deze wijze in discrediet brengen van de 5 andere Drechtsteden", aldus de fractie van het PAB.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.