PAB over het belang van het milieu

23 januari 2014
PAB over het belang van het milieu

PAPENDRECHT - Nummer 7 in een reeks discussiestukjes waarmee het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) aangeeft welke onderwerpen van belang zijn. Deze keer het milieu.

PAB: "Bij milieu denken velen al snel aan bedrijven als Nedstaal (asbest), puinbrekers, overlast van windturbines en vervuiling door fijnstof van de A15 en N3. En dit zijn ook voor het PAB onderwerpen die we politiek en bestuurlijk vast op de lokale en regionale agenda hebben staan. Zeker de slechte luchtkwaliteit moet worden aangepakt nu Papendrecht uit recent onderzoek hoog scoort op de lijst van meest vervuilde gemeenten. Maar milieu is nog veel meer. Schaliegas, duurzame energie (zoals de groepsaankoop van zonnepanelen), recycling en een energiescan zijn ook tot de verbeelding sprekende voorbeelden rond het thema milieu.

Een aantal andere onderwerpen zullen niet meteen door iedereen worden genoemd maar zijn zeker van belang. Denk maar eens aan duurzaam bouwen, een verbod op chemische onkruidbestrijding en een schoner gemeentelijk wagenpark. Vanuit een ander gezichtspunt kunnen hier ook de niet altijd even gelukkige controlerende en handhavende acties van de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid worden genoemd: dat moet echt daadkrachtiger zijn en beter worden gecommuniceerd."

Tussen de oren

PAB stelt: "Duurzaamheid moet vooral tussen de oren van ambtenaren gaan zitten. Zo moeten ambtenaren zich voldoende bewust zijn van natuur, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ambtenaren moeten niet alleen oog hebben voor hun eigen acties maar ook voor de wijze waarop zij bedrijven kunnen stimuleren tot meer gewenst milieugedrag.

Groen en water

PAB:"Bij milieu denkt het PAB ook aan het instandhouden en uitbreiden van groen en water in Papendrecht. Zo moeten watergangen met het oog op de waterkwaliteit voldoende worden gebaggerd. En is er een groot belang van parken, wandelgebieden, fietspaden, rivieroevers en dijk, sportgebieden, etc. Dichtbij en toegankelijk voor iedereen. Ook stadslandbouw kan in het rijtje ten behoeve van (leef)milieu worden geschaard. En door bewuste keuzen te maken bij de inrichting en het onderhoud van openbaar groen kan Papendrecht ook een bijenvriendelijke gemeente worden."

Duurzaam aanbesteden

PAB: "Bij zoveel mogelijk lokaal aanbesteden denkt niet meteen iedereen aan het belang voor het milieu. Het PAB wel! Medewerkers van een bedrijf uit Papendrecht en omgeving maken al gauw per saldo duizenden kilometers minder woon-werkverkeer. Een mooie combinatie van economie en milieu: werkgelegenheid en minder vervuiling."

De partij concludeert: "Dat alles met alles samenhangt en iedereen zijn bijdrage moet leveren is dus al snel duidelijk. We moeten er daarbij voor waken dat acties en maatregelen haaks op elkaar staan. In het PAB-programma voor de komende jaren zien we deze samenhang en proberen we, bijvoorbeeld met het oog op een goed (leef)milieu, de soms niet voor de hand liggende verbanden te zien. In het belang van de leefbaarheid in Papendrecht. In het belang van de gezondheid van de inwoners."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.