Grote alcoholcontrole bij Papendrechtse sportclubs

04 april 2014
Grote alcoholcontrole bij Papendrechtse sportclubs

PAPENDRECHT - In het kader van BOB-sport is bij diverse sportverenigingen in Papendrecht een alcoholcontrole uitgevoerd door het verkeershandhavingsteam en wijkteam Papendrecht. Zie voor de afkortingen de verduidelijking onderaan dit bericht.

Van 19.30 - 22.00 uur werden in de Eilandstraat 80 blaastesten afgenomen. Het resultaat hier was: 5 x P/A, geen BB en 3 x een proces verbaal vanwege het niet dragen van een gordel.

Van 19.30 - 22.00 uur werden er op de Industrieweg 32 blaastesten afgenomen. (Resultaat: Allemaal goed)

Van 19.30 - 22.00 uur werden er aan de Westkil 321 blaastesten afgenomen. Het resultaat was hier: 3 x P/A, geen BB).

Van 22:00 - 01.00 uur werden er aan de Westkil nog 97 Blaastesten afgenomen. Het resultaat was nu: 4 x P/A, geen BB en 1 x P/A voor een beginnende bestuurder (225 Ugl). Deze bestuurder kwam uit de voetbalkantine VV Drechtstreek.

Ook werden er tijdens deze controles veel sleutelhangers uitgedeeld, plus drinkbekers van Bobsport, en ook op twitter kwam deze actie regelmatig voorbij, en werd er leuk op gereageerd.

Ter verduidelijking hier de werkwijze van de politie bij een alcoholcontrole, en de verklaring van enkele van de bovengenoemde afkortingen:

Het alcoholgehalte in uw adem mag niet hoger zijn dan 220 Ugl (= microgram per liter). In eerste instantie moet U op straat een blaastest uitvoeren. U blaast op een apparaatje en dit geeft de politie een indicatie of U wel of niet boven de wettelijke norm ligt. Is de waarde onder de norm (220 Ugl), dan geeft het apparaat een "P". Geeft het apparaat een andere letter dan deze "P" (een "A" of een "F") dan heeft U kennelijk te veel gedronken en wordt U door de politie aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

U moet dan nog een keer blazen, maar dan op een ademanalyseapparaat. U krijgt hier vier blaaskansen, waarvan er twee goed moeten zijn. Dit ademanalyseapparaat is een groter apparaat welke zeer nauwkeurig uw alcoholwaarde registreert. Aan de hand van deze uitslag weet de politie wat de vervolgprocedure wordt. 

Mocht U het blazen niet goed kunnen volbrengen, dan wordt overgegaan tot het nemen van een bloedproef. Dit gebeurt door een arts. Als deze arts van oordeel is, dat het niet verstandig is om bloed af te nemen, bestaat er nog een derde mogelijkheid, namelijk de urineproef.

De straf bij een te hoge waarde is of een schikkingsbedrag of een dagvaarding. De dagvaarding wordt uitgereikt indien het analyseapparaat meer dan 570 ugl aangeeft. Op deze dagvaarding staat de datum en de tijd waarop u bij de rechter moet voorkomen. Dit is meestal binnen de drie maanden.

Indien de uitslag tussen 235 en 350 Ugl ligt zal de politie U een schikkingsbedrag aanbieden. (tussen 220 en 235 Ugl wordt niet vervolgd) De schikking aanbieden doet de politie namens het Openbaar Ministerie en komt in plaats van de dagvaarding. Indien u de schikking tijdig betaalt, hoeft u niet bij de rechter voor te komen. U blijft overigens wel geregistreerd staan in het politieregister.

P/A = Pass/Alert.

Geen BB, wil zeggen: geen alcohol verleden

Klik hier voor meer uitleg over alcohol in het verkeer.

 

Foto: Pieter van den Berg.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.