Rituele dans rondom formatie College Papendrecht aarzelend begonnen

22 maart 2014
Rituele dans rondom formatie College Papendrecht aarzelend begonnen

PAPENDRECHT - Burgemeester De Bruin sprak in zijn openingswoord van een "goede traditie". Vrijdagavond 21 maart gaven de politieke partijen gezamenlijk hun beschouwing over de verkiezingsuitslag. Na een korte uiteenzetting van de burgemeester over de uitslagen en de verkozen nieuwe raadsleden, kwamen de vertegenwoordigers van de fracties aan het woord.

Er bleek veel waardering voor de goede samenwerking in de achterliggende raadsperiode. Met veel, soms zelfs buitengewoon veel, genoegen keken de fracties terug naar het verleden. Misschien wel door deze goede herinneringen, bleek de vooruitblik naar de komende coalitie-onderhandelingen voor veel partijen nog wat gedurfd.  Al met al begon de rituele dans tussen de partijen erg aarzelend. Zelfs de winnaar van de verkiezingen en met overmacht grootste partij PAB, die de dans naar verwachting zou leiden, leek meer een muurbloempje.

De fracties benadrukten het belang van een goede samenwerking binnen de raad. GroenLinks en D66 voegden direct de daad bij het woord, door aan te kondigen dat zij gezamenlijk de coalitie-onderhandelingen in zullen gaan. Joke Reuwer werd daarbij als wethouderskandidaat naar voren geschoven.
De ChristenUnie en de SGP trekken ook samen op. “SGP/ChristenUnie of ChristenUnie/SGP, dat mag u ook zeggen”, aldus Marco Hoogland van de SGP. Beide fracties benadrukten dat de bestuurskracht en bekwaamheid bepalend moeten zijn voor de selectie van kandidaten voor het nieuwe college.

Dit kreeg veel bijval. Naast een goede samenwerking in de raad werd benadrukt dat een stabiel en daadkrachtig college belangrijk is om de komende uitdagingen rondom de nieuwe taken en gemeentelijke financiën aan te kunnen. Bij enkele fracties klonk dan ook zorg over de fragmentatie in de raad nu er naast het grote PAB (7 zetels) acht kleine fracties zijn.  

Er werd ook benadrukt dat er meer interactie met de inwoners van Papendrecht moet zijn. Het verder ontwikkelen van wijkgericht werken, werd onder meer bepleit door Kees de Ruijter (ChristenUnie) en Egbert Lichtenberg (CDA). Joke Reuwer (D66) wilde met de coalitie-onderhandelingen ook een meer interactieve vergaderstructuur van de raad bespreken. Dat kreeg van de overige (heren) woordvoerders geen bijval. “Dat zouden ook twee dingen tegelijk zijn. En dat is voor mannen altijd moeilijk!”, aldus haar partijgenote.

Burgemeester De Bruin zag zijn kans schoon. Als een ware presentator ging hij de zaal in op zoek naar interactie. De reacties bleven echter uit.
“Nu wil u in gesprek met uw achterban, maar wil uw achterban niet in gesprek met u!”, grapte de burgemeester richting de fracties. De enige reactie kwam uiteindelijk van buiten de raadszaal, toen oud-wethouder André van Leeuwen een korte brief met goede wensen en adviezen van zijn echtgenote voorlas. Zij vroeg de `vergadering` (“Want u bent nog geen raad”, sprak de oud-bestuurder streng) vooral volksvertegenwoordigers te zijn, steeds in gesprek met de Papendrechters.   

Van een voorschot op de coalitie-onderhandelingen was nauwelijks sprake. Dit bleef bij de mededeling van PAB dat er alvast een vergaderruimte was gereserveerd in het Apollo Hotel. Wellicht zullen daar voorzichtig de eerste danspasjes worden gezet. Maar lijsttrekker André Stremler zou nog terugkomen op de vragen die zijn partij daarbij wilde inbrengen ter inleiding van de rituele dans.

Op donderdag 27 maart zal de nieuwe gemeenteraad worden geïnstalleerd. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.