Lijst Lammers pleit voor afschaffing hondenbelasting

20 maart 2013
Lijst Lammers pleit voor afschaffing hondenbelasting

PAPENDRECHT - Ruud lammers heeft nog een besparingspunt gevonden: "De hondenbelasting is een sterk verouderd instrument om belasting te heffen. Impopulair en onrechtvaardig, want discriminerend ten opzichte van hondeneigenaren. De gemeente gaat zelf over de belastinginning. Dus we kunnen ervan af. De kosten zijn relatief hoog, per jaar minimaal € 25.000 en de opbrengst is relatief laag, per jaar € 155.000. Het kan dus veel efficiënter, en de financiële ruimte die daardoor ontstaat is dan weer beschikbaar voor extra handhaving.

De gemeente was door de fractie Lijst Lammers gevraagd inzicht te verschaffen in de overige samenhangende kosten bij het innen van de hondenbelasting. Het College gaf daarop helaas een ontwijkend antwoord en verschuilt zich achter een juridische procedure. Maar waar het om gaat is dat het college zelf nou eens stelling moet nemen. Is het college nou voor of tegen de afschaffing van de hondenbelasting?

De fractie Lijst Lammers heeft het college opnieuw een achttal vragen gesteld. We willen inzicht in alle kosten die met de hondenbelasting samenhangen. En we vragen het college nu eens antwoord te willen geven op c.q. inzicht te verlenen in de totale kosten die samenhangen met de hondenbelasting. Wat levert het de gemeente, na alle kosten die moeten worden gemaakt om deze speciale zuivere belasting te innen, nu feitelijk op en kan dat niet veel efficiënter?

Doordat de inning van de hondenbelasting nu erg inefficiënt gebeurt, betalen we als belastingbetalers meer dan nodig is om de benodigde belasting te innen. Er valt dus een heel bedrag te besparen als we de hondenbelasting afschaffen.

De fractie Lijst Lammers is zelf overigens geen hondeneigenaar, dus kritiek als zou de Lijst Lammers voor eigen parochie preken is niet aan de orde. We hebben sympathie voor al die hondeneigenaren die hun hondje op de daartoe aangewezen uitrenterreinen uitlaten en daarnaast een oogje in het zeil houden op straat. De sociale controle op straat is duidelijk gebaat bij hondeneigenaren die een aantal malen per dag hun rondje lopen en in de buurten een oogje in het zeil houden". Aldus Lijst Lammers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.