Lijst Lammers pleit voor afschaffing van de hondenbelasting

11 december 2012
Lijst Lammers pleit voor afschaffing van de hondenbelasting

PAPENDRECHT - Tijdens de Raadsvergadering van 6 december 2012 heeft Ruud Lammers (Lijst Lammers) een pleidooi gehouden om de hondenbelasting in Papendrecht af te schaffen. Dat kan via een besparing op de inningskosten van de zuivere belastingen. Een deel van deze besparingen zou kunnen worden ingezet om de handhaving van het hondenbeleid te intensiveren.

Veruit de belangrijkste overweging om de hondenbelasting af te gaan schaffen is dat er een relatief kostbare inning voor nodig is. De kosten belopen al gauw meer dan € 25.000 terwijl er aan hondenbelasting volgend jaar (begroting 2013) een bedrag aan belastinginkomsten staat begroot van € 155.000. Het zou veel efficiënter zijn de hondenbelasting als aparte zuivere belasting af te schaffen en het deel dat de gemeente derft via de andere zuivere belasting, de zogenoemde onroerende zaakbelasting, te innen. Dat scheelt structureel de inningskosten, die bijvoorbeeld (gedeeltelijk) kunnen worden toegewezen aan een betere handhaving van het hondenbeleid. Bovendien impliceert dit ook de schrapping van een alsdan onnodige belastingmaatregel, hetgeen tegemoet komt aan de breed gevoelde wens tot minder regels te komen: de vermindering van de regeldruk door de overheid.

Vanwege een overvolle agenda kwam de Raad er op donderdag 6 december 2012 niet meer aan toe, al heeft de fractie Lijst Lammers de motie alvast wél ingediend. Op een later tijdstip, volgend voorjaar bijvoorbeeld tijdens de behandeling van de Perspectiefnota 2013, zou deze motie door de fractie Lijst Lammers weer kunnen worden ingeroepen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.