Informateurs De Kraker en Korteland stellen voor om een College met vier wethouders te formeren

04 april 2014
Informateurs De Kraker en Korteland stellen voor om een College met vier wethouders te formeren

PAPENDRECHT - Het Informatieproces in Papendrecht gaat naar een volgende fase. De informateurs die na de gemeenteraadsverkiezingen het initiatief namen voor het vormen van een nieuwe coalitie, adviseren de gemeenteraad een formatiefase te starten. Ze concluderen op basis van de in de afgelopen week gevoerde gesprekken, dat daarvoor voldoende aanknopingspunten zijn. Het gaat om de initiatiefnemers CU/SGP en GroenLinks, aangevuld met de VVD, CDA, D66 en PvdA.

Op vrijdag 4 april 2014 om 13.00 uur, lichtten de informateurs Kees de Kraker en Richard Korteland tijdens een persconferentie in het Gemeentehuis, het tot nu toe gevoerde proces toe.  

De informateurs zijn tot de conclusie gekomen dat een brede coalitie een goede basis biedt voor een daadkrachtig bestuur. De partijen VVD, CU/SGP, CDA, D66, PvdA en GroenLinks hebben op de belangrijke onderwerpen voldoende overeenstemming. Richard Korteland en Kees de Kraker zijn nu gevraagd om als formateur aan het vervolg vorm te geven. Het doel is om te komen tot een verslag op vrijdag 25 april.
 
Verschillen klein
De informateurs hebben met genoemde partijen gesproken. PAB en OP waren wel uitgenodigd, maar hebben geen inbreng geleverd. Uit de gesprekken is gebleken dat de verschillen klein zijn. De informateurs zien geen grote conflicterende principiële onderwerpen die de samenwerking zouden verhinderen.
 
Vier wethouders
De informateurs stellen voor om te kiezen voor vier wethouders (nu nog vijf). Alle partijen willen een open en krachtige bestuurstijl. Er is een gedeelde visie op regionale samenwerking, met kleine nuances. Het is belangrijk dat Papendrecht een financieel gezonde gemeente blijft. Ten slotte kiezen de partijen voor het vernieuwen van de werkwijze van de gemeenteraad. Het samenwerken in een brede coalitie gebeurt op basis van vertrouwen en wederzijds respect.

Kernwoorden
Betrouwbaar, duurzaam, transparant en degelijk zijn de kernwoorden die de informateurs verbinden aan de nieuwe te vormen coalitie.

Klik hier voor het verslag van de informatiefase.

Foto: Hennie van der Zouw.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.