Beplanting ecozone Polder Nieuwland

10 april 2014 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Aan de Papendrechtse kant van de polder Nieuwland is in week 14 de beplanting aangebracht die gaat uitgroeien tot een prachtig ecologisch gebied. Liggend langs het hoogwaardig bedrijventerrein Nieuwland Parc vormt de ecozone straks een natuurlijke groene schakel tussen De Noord en – via het park Noordhoekse Wiel – het Groene Hart. In de ecozone worden kunstmatige hoogteverschillen aangebracht. Op die manier wordt het gebied aantrekkelijk voor verschillende plant- en diersoorten. Ook komt er een oeverzwaluwwand.
 
Wandelen in de ecozone
Wethouder Kees Koppenol, verantwoordelijk voor onder meer de openbare groenvoorziening, ziet het al helemaal voor zich: ‘Ik wandel nu al veel door Papendrecht, maar komende zomer zul je mij zeker zien in de ecozone! Langs het nieuwe wandelpad is straks een rijke variatie aan flora en fauna te bewonderen: veel bloemrijk gras, bosplantsoen, een oevervegetatie van 24 soorten, een mengsel van 25 soorten van hoge kruiden, riet, struweel met onder meer de grauwe wilg. Later wordt nog de Grote Ratelaar ingezaaid. Waarom later? Omdat deze het best gedijt als hij wordt gezaaid in koude grond.’
 
Waterhuishouding
Naast het recreatieve en ecologische aspect speelt de ‘plas-draszone’ ook een rol in de waterhuishouding van het bedrijventerrein Nieuwland. De zone dient als waterberging bij overvloedige regenval op het bedrijventerrein. Een pompsysteem houdt het waterniveau in het groengebied op peil. Bij droogte kan water uit de rivier in het gebied worden gepompt.
 
De aanleg van de zone vindt gedeeltelijk plaats binnen de keurzone van de dijk en kan daardoor alleen in de periode van april tot media september plaatsvinden. Naast het voetpad door de ecozone worden nog een fietspad langs de rivier en een calamiteitenweg tussen Nieuwland Parc en de Noordhoek aangelegd. De planning is dat de werkzaamheden komende zomer kunnen worden afgerond.
 
De inrichting van de ecozone komt tot stand door samenwerking van projectontwikkelaar BRC met de gemeente Papendrecht.

Fotograaf: Bert Schaeffer.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.