Raad Papendrecht unaniem tegen komst windturbines in polder Nieuwland

25 maart 2013
Raad Papendrecht unaniem tegen komst windturbines in polder Nieuwland

PAPENDRECHT - Op initiatief van de coalitiefracties werd tijdens de Raadsvergadering op donderdag 21 maart, met steun en instemming van de fractie van de Lijst Lammers, een motie aangenomen die door de hele Raad werd gesteund. Toen tijdens de behandeling van de motie bleek dat de fractie van de PvdA in een geïsoleerde positie kwam te verkeren, koos ook de fractie van de PvdA uiteindelijk eieren voor haar geld en steunde de motie.

De unaniem gesteunde motie tegen de komst van de windturbines in polder Nieuwland kwam zodoende op een unieke manier tot stand. Het college, in de persoon van wethouder Reuwer, was erg blij met de unanieme steun vanuit de Raad. Van nu af aan wordt bestuurlijk alles in het werk gesteld om de komst van de windturbines in polder Nieuwland tegen te houden. 
 
Wethouder Reuwer had eerder al laten optekenen dat zij zich tegen de komst van de windturbines zou verzetten en wel ‘tot de laatste snik’. De Raad inclusief de fractie van de Lijst Lammers zal haar – en het college – graag aan deze openhartige toezegging houden. Wethouder Reuwer gaat er nu voor zorgen dat de windturbines er niet komen. De Raad gaf hiermee tevens een duidelijk signaal af richting het College én de inwoners.
 
“De Raad krijgt zo meer aanzien en positioneert zich met deze motie sterker ten opzichte van het college, dat de laatste tijd behoorlijk onder vuur is komen te liggen. En dat is winst voor het dualisme en het democratische debat in de Raad”, aldus Lammers.
 
Verder kwam de nota grondbeleid aan de orde. Een uiterst kleine, door het college voorgestelde, tekstuele aanpassing betreffende een verbetersuggestie die het begrip 'actieve grondpolitiek' iets vriendelijker en iets meer omfloerst omschreef, bleek niet meer dan een kosmetische aanpassing van het begrip 'actieve grondpolitiek'.
 
De gemeente blijft wel degelijk actief met de grondpolitiek. En dat is maar goed ook. Het goede nieuws is ontegenzeggelijk dat de Raad met de vaststelling van deze nota bij het grondbeleid voortaan iets eerder en beter in beeld komt. Kortom, hier dus ook een beetje méér dualisme dan te doen gebruikelijk. “En dat is winst voor de democratie”, aldus Lammers.
 
Papendrecht heeft door de jaren heen een financieel behoedzaam en solide beleid gevoerd en beschikt over een dientengevolge ook in financiële zin degelijk imago. Het valt niet te verwachten dat het College ineens onverantwoorde vastgoed-risico's zal gaan nemen.
 
Het qua grondexploitaties in financiële zin tamelijk pijnlijke dossier ROM-D/ Noordoevers (gelegen op grondgebied van Hendrik-Ido-Ambacht) kwam en marge van het debat nog even aan bod. Daar werden toentertijd door een overgrote meerderheid van de Drechtraad en de Papendrechtse Raad de risico’s – dit speelde in februari/maart 2012 – totaal verkeerd, want veel te optimistisch, ingeschat. De fractie van de Lijst Lammers te Papendrecht, de fractie WEK te Dordrecht en de fractie van de VVD te Sliedrecht wezen toen al op de te verwachten miljoenen verliezen, maar niemand wilde toen luisteren. De afrekening van dit echec wordt dit voorjaar verwacht en zal, zo is de verwachting, nog het nodige stof doen opwaaien.
 
Er waren tenslotte twee fracties die problemen hadden met de invulling van de actieve grondpolitiek. De fracties van D66 en GroenLinks bleken echter over te weinig goede argumenten te beschikken om een grote meerderheid van de Raad te overtuigen.
 
“Hier was duidelijk profileringsdrang in het geding, maar zowel D66 als GroenLinks misten voldoende overtuigingsgrond onder hun voeten”, aldus Lammers.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.