Ecozone Nieuwland Parc in voorbereiding

17 april 2012

PAPENDRECHT - Verschillende Papendrechters vroegen zich af waarom het mooie stukje natuur dat zich gevormd had aan de Papendrechtse kant van het Nieuwland Parc ter hoogte van de hoek Burgemeester Keijzerweg / Noordhoek moest wijken. Enige tijd daarvoor hadden een graafmachine en een (waarschijnlijk) slootgraver de bestaande natuur compleet vernield. De aanwezige vogels zijn letterlijk gevlogen en wat achter is gebleven, is een modderige, ontoonbare drap. 

Vanuit deze gedachte heeft Papendrecht.net contact opgenomen met de gemeente. De kritiek (met andere mensen gedeelde) kritiek van Papendrecht.net dat er een mooi stukje natuur is verwoest, blijft bestaan, maar gelukkig komt er wel iets van natuur voor in de plaats, waar hopelijk de min of meer spontaan ontstane biodiversiteit weer opnieuw een plek krijgt. De 'plas-draszone', klinkt in ieder geval wel aantrekkelijk: Ecozone Nieuwland Parc

Aan de Papendrechtse kant van de polder Nieuwland zijn de voorbereidingen gestart voor de inrichting van de ecozone. Deze ‘plas-draszone’ zal de ecologische schakel vormen tussen het open water van de Noord en het Groene Hart (via het park Noordhoekse Wiel). Zij speelt ook een rol in de waterhuishouding van het bedrijventerrein Nieuwland. De zone dient als waterberging bij overvloedige regenval op het bedrijventerrein. Een pompsysteem houdt de doorstroming op peil. Bij droogte kan water uit de rivier in het gebied worden gepompt. 

De aanleg van de ecozone is voorzien in 2012. Op de plek van de ecozone is de afgelopen tijd op natuurlijke wijze een gebiedje ontstaan met water en riet. Om te voorkomen dat vogels er zouden gaan broeden, is eind maart het riet verwijderd en het water weggepompt. Droogpompen was nodig om het gebied te kunnen uitgraven. In de ecozone worden namelijk kunstmatige hoogteverschillen aangebracht. Op die manier wordt het gebied aantrekkelijk voor verschillende plant- en diersoorten. Wethouder Kees Koppenol wijst op het belang van de aanleg van de ecozone. “Het wordt een mooi stukje natuur, een mooi voorbeeld van hoe groen en bedrijvigheid zich laten combineren.”

De aanleg van de zone vindt gedeeltelijk plaats binnen de keurzone van de dijk en kan daardoor alleen in de periode van april tot medio september plaatsvinden. De gemeente Papendrecht heeft over de uiteindelijke inrichting overleg gevoerd met de projectontwikkelaar van het bedrijventerrein, de ondernemersvereniging Nieuwland en vertegenwoordigers van natuurorganisaties.

Extra ontsluitingsweg
Ter hoogte van Autocentrum Papendrecht komt een extra ontsluitingweg. In principe is dat een weg voor fietsers waar in het geval van calamiteiten (als de andere toegangsweg afgesloten zou zijn) ook autoverkeer gebruik van kan maken.

Er komt ook een voetpad vanaf de Burgemeester Keijzerweg (de bruine lijn). De precieze ligging van dit wandelpad is nog niet bekend, maar het betekent wel dat het beter mogelijk wordt om van het gebied en de aanwezige flora en fauna te genieten.

Foto's van het stukje natuur


Het gebied voor de werkzaamheden


Het gebied voor de werkzaamheden


Het gebied tijdens de werkzaamheden

 


Het gebied na de werkzaamheden


Het gebied na de werkzaamheden

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.