Bart van Nunen verplettert Nederlands junioren record 10.000m

31 maart 2014
Bart van Nunen verplettert Nederlands junioren record 10.000m

PAPENDRECHT - Vandaag heeft Passaat atleet Bart van Nunen bij de Trofeo Iberico in Lissabon met een tijd van 29.04.30 een nieuw Nederlands junioren record gelopen op de 10.000m. De 18-jarige atleet mocht -mede door de inzet van Jurrie van der Velden van het atletenmanagement bureau Global Sport Communication- deelnemen aan het gezamenlijk georganiseerd Portugees en Spaans kampioenschap 10.000m.

Het hoofddoel van deze wedstrijd was het lopen van de limiet (30.37) voor het WJK dat de komende zomer georganiseerd wordt in het Amerikaanse Eugene.
De atleet uit het TopSportPerfection team van Addy Ruiter startte in de A-serie met meer dan 30 atleten die bijna allemaal reeds een tijd onder de 30min op hun naam hadden staan.
 
Bart, die dit jaar bij de senioren op het Nederlands kampioenschap 10km en halve marathon 5e werd, begon de wedstrijd gelijk goed. Na 1km kwam hij in de 3e groep terecht met lopers die onder de 29 minuten wilde gaan lopen. Na tussentijden van 8.41 op de 3km en 14.30 op 5km kreeg Bart het in de laatste 3km wel zwaar en lukte het bij zijn eerste 10.000m op de baan net niet om gelijk onder de 29 minuten te eindigen.
 
Met zijn tijd bleef Bart ver onder het Nederlands record uit 1999 van Koen Raymaekers, die toen 29.38.83 liep. Bart verbeterde met zijn tijd ook het clubrecord van Roy Hoornweg met maar liefs 50 seconde. De man uit Hellevoetsluis zal zich de komende twee maanden vooral richten op zijn VWO examen, om zich daarna via de kortere afstanden te gaan voorbereiden op het WJK.
 
Addy Ruiter die Bart in Lissabon naar het record coachte, ziet de prestatie van Bart vooral als een bewijs dat zijn aanpak voor een atleet als Bart de juiste is. "Bart traint al vanaf zijn 13e bij me. Ik zag direct dat zijn talent op de lange afstanden zou komen te liggen en daarom heeft het accent van het begin af aan gelegen op het ontwikkelen van Bart zijn aërobe capaciteit. Mijn inziens wordt er bij jonge lange afstandstalenten in Nederland veel te vaak op hoge intensiteit getraind. Mede door mijn eigen ervaring als triatleet en als triatloncoach weet ik hoe belangrijk het is dat de motor goed ontwikkeld is".
Addy Ruiter traint o.a. ook Roy Hoornweg, die vorig jaar achter Michel Butter zilver won op het NK 10.000m. Ook de Nederlands kampioen triathlon Erik-Simon Strijk wordt door hem begeleid.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.