VMBO-leerlingen starten Maatschappelijke stage bij de brandweer

26 maart 2014 door Hennie van der Zouw
VMBO-leerlingen starten Maatschappelijke stage bij de brandweer

PAPENDRECHT - De regionale brandweer Zuid-Holland Zuid is maandag 24 maart samen met Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht voor het derde jaar gestart met het succesvolle project maatschappelijke stage. Thema van het project is ‘(brand)veilig leven’.

Twintig derdejaars VMBO-leerlingen krijgen in een aaneengesloten periode van twee weken een basisoriëntatie op brandveiligheid, een cursus BHV (bedrijfshulpverlener) en gaan vervolgens de opgedane kennis ook daadwerkelijk in praktijk brengen. Bijvoorbeeld in de vorm van organiseren van een ontruimingsoefening, een filmreportage maken over brandveiligheid in schoolgebouwen, aanbellen bij bewoners en een gesprek aanknopen over brandveiligheid in de woning. Zo werken de stagiaires ook nog aan hun sociale vaardigheden. Daarnaast sluiten dit jaar andere partijen aan, bij dit project. Zo krijgen de leerlingen een dag kennis van het werk van de ambulancezorg en gaan dit ondervinden in de praktijk met oefeningen. Ook de politie zal een dagdeel invullen met zaken over inbraak, jeugdoverlast enz. Uiteraard schrijven zij aan het eind een stageverslag.

Om voor het project in aanmerkingen te komen, moesten de leerlingen die belangstelling hadden solliciteren (brief sturen + sollicitatiegesprek voeren). Dit gaf de brandweer de gelegenheid om de meest gemotiveerde leerlingen te selecteren.

De maatschappelijke stage ‘brandveilig leven’ past naadloos in de nieuwe koers van de brandweer om meer accent te leggen op het voorkómen van brand en op het vergroten van het veiligheidsbewustzijn en zelfredzaamheid van onder meer ondernemers en inwoners. De brandweer ziet in de maatschappelijke stage een krachtig instrument om jongeren te motiveren zichzelf en andere mensen meer bewust en zelfredzaam te maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.