Dick de Wit:"Onafhankelijk Papendrecht wordt onterecht terzijde geschoven"

13 februari 2014
Dick de Wit:"Onafhankelijk Papendrecht wordt onterecht terzijde geschoven"

PAPENDRECHT - Dick de Wit, kandidaat raadslid op plaats 5 voor de nieuwe politieke partij Onafhankelijk Papendrecht, was op woensdag 5 februari 2014 in het Papendrechtse gemeentehuis aanwezig bij een vergadering van de commissie Ruimte. Het verbaasde Dick dat Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht nauwelijks bijval vindt bij andere partijen in de gemeenteraad. Het heeft hem niet los gelaten en nu een week later geeft Dick een toelichting op de avond zoals die in zijn beleving is verlopen:
 
"Eén van de agendapunten ging over Nedstaal te Alblasserdam, een agendapunt dat op verzoek van Lijst Lammers op de agenda was geplaatst. Zoals bekend, is Ruud Lammers een gekend pleitbezorger waar het het milieu betreft. Niet verwonderlijk overigens als bedacht wordt, dat Papendrecht tot de top 5 van meest vervuilde gemeenten van Nederland behoort.

Opvallend vond ik hoe lauw de leden van de commissie reageerden op de punten, die Lammers aandroeg, terwijl er de dag ervoor nota bene een rechtszaak tegen Nedstaal liep! In die rechtszaak, die ook door de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht tegen Nedstaal (en derhalve ook indirect tegen de eigen Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid) werd aangespannen, kwamen volgens mijn informatie heel interessante zaken aan de orde.

Zelfs het AD, bij monde van haar columnist Kees Thies, wijdde aandacht aan deze onverkwikkelijke affaire. Onze gemeenteraadsleden kreunden en steunden echter omdat naar hun mening Ruud Lammers voor de zoveelste maal met de affaire Nedstaal aan kwam zetten. Groen Links ging zelfs zover door te stellen dat Ruud Lammers de door hem opgerichte nieuwe partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) beter kon omdopen in FP, Failliet Papendrecht. Ik had van Groen Links (en zeker van René van Engelen) wat meer empathie voor de ideeën van Lammers verwacht, zeker als je in de oppositie zit en zeker als je milieu hoog in je vaandel hebt staan. Ook de rest van de oppostie (PvdA en SGP) had weinig trek in Nedstaal.

Neen, dan het PAB, Papendrechts Algemeen Belang, die met vijf raadsleden er geen enkele naar vorenbedoelde rechtszaak had afgevaardigd, durfde bij monde van haar raadslid Hoogeveen wel aan de éénmansfractie Lammers te vragen of laatstgenoemde nog naar de rechtszaak was geweest. Lammers deelde mede dat hij daar "twee ijzers in het vuur had" en dat hij door die mensen geinformeerd zou worden. Zeker als je het Papendrechts Algemeen Belang op het oog zegt te hebben, zou je toch zeker ten aanzien van de vergunningverlening aan Nedstaal een kritischer PAB verwachten. De laatste tijd is mij echter gebleken dat dat algemeen belang bij het PAB nou echt niet zo op de voorgrond staat, doch dat terzijde.
 
Ook met betrekking tot de toch wel falende - haar eigen directeur bevestigde dat toch enigszins in de media - milieudienst Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid, viel voor Ruud Lammers' voorstel een eigen milieudienst in het leven te roepen, weinig eer te behalen. Wethouder Joke Reuwer (D'66) maakte zich er mijns inziens met een Jantje van Leiden vanaf, terwijl het naar mijn idee nog niet zo'n slecht voorstel was.
 
Ik kreeg de indruk dat deze commissievergadering een beetje voor de bühne was, een vergadering waarin lang gesproken werd over de bomen aan de Rembrandtlaan, waarin de inrichting van het Marktplein met het plan Meander wel heel veel lovende woorden kreeg echter met een addertje onder het gras waar het de bebouwing van de "Van de Kevie-grond" betreft, waarin D66 "het huis van de democratie" (een zinsnede uit het programma van Onafhankelijk Papendrecht) claimde en waarin de komende verkiezingen haar schaduwen vooruit wierpen.
Dat er bij die verkiezingen in Papendrecht voor het eerst in ruim 25 jaar weer een nieuwe partij meedoet, vind ik verheugend. Zo valt er eindelijk voor de inwoners van Papendrecht weer eens echt wat te kiezen. OP naar de stembus dus!"
 
Dick de Wit

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.