'Onafhankelijk Papendrecht' pleit voor terughalen bevoegdheden milieubeleid naar gemeente

29 januari 2014
'Onafhankelijk Papendrecht' pleit voor terughalen bevoegdheden milieubeleid naar gemeente

PAPENDRECHT - 'Onafhankelijk Papendrecht' constateert dat de GR OZHZ veel te ver is af komen te staan van de gemeente. De burger is uit zicht geraakt. 'Onafhankelijk Papendrecht' wil terug naar de menselijke maat. Ruud Lammers, lijsttrekker van Onafhankelijk Papendrecht, heeft vandaag, woensdag 29 januari een flink aantal vragen hierover gesteld aan het College van B&W van Papendrecht. In bijgaand document kunt u lezen dat volgens 'Onafhankelijk Papendrecht' de OZHZ als dienst niet goed functioneert. Maar ook waarom en wat er aan schort.

'Onafhankelijk Papendrecht' stelt: "Het Algemeen Bestuur (dat wordt samengesteld uit de wethouders / Colleges van B&W van de aangesloten gemeenten) heeft geen grip meer op de provinciale milieudienst en bij ernstige problemen als het gaat om handhaving, toezicht en controle op bedrijven, die zich niet aan de verleende vergunningen houden gaat het gewoon mis. Dat is vastgesteld bij de Rivierendriesprong en dat is nu weer vastgesteld bij Nedstaal".

'Onafhankelijk Papendrecht' gaat verder: : De lokale politiek, in casu de gemeenteraad staat buiten spel, want de Colleges informeren de gemeenteraden niet of zeer onvoldoende. Er is sprake van een groot democratisch tekort. Een tekort aan verantwoording en politieke legitimatie. Het is dankzij intensief spitwerk van het Burgercomité Asbest Nedstaal Nee! en wat doorzettingskracht van ondergetekende dat er een document is opgesteld waarin wordt aangetoond, aan de hand van vragen aan het College, dat de situatie bij Nedstaal de facto onhoudbaar is".

'Onafhankelijk Papendrecht' stelt verder ook nog dat: "Eigenlijk zou het bedrijf direct een aanzegging moeten krijgen zich aan de regels te conformeren. Nedstaal dient schoner te gaan produceren. Helaas is de OZHZ niet bij machte gebleken zijn taken op een gezonde manier waar te maken. En de controle van het bestuur op de OZHZ is volstrekt onvoldoende. De facto is het incompetent. Het Algemeen Bestuur heeft geen grip meer op de OZHZ. En de Colleges van de aangesloten gemeenten hebben geen grip meer op het Algemeen Bestuur".

"Het is de klassieke twee-petten situatie. De wethouder verdedigt, zo goed als mogelijk, in de eigen gemeente het "gemeentebelang" en als wethouder in het eigen College, daarnaast verdedigt de wethouder in het Algemeen Bestuur van de GR OZHZ het "gemeentebelang" of wat daar nog van over is. Immers, uit de jaarstukken van de OZHZ kunnen wij opmaken - zie daarvoor de laatste pagina's van bijgaand document - dat de stemverhoudingen zodanig zijn dat gemeenten als Alblasserdam en Papendrecht helemaal niks te zeggen hebben in de GR OZHZ. Hun stemverhouding ligt rond de 2%".

"Daarom pleit de nieuwe lokale partij 'Onafhankelijk Papendrecht, ' de OP", bij monde van Ruud Lammers ervoor om:  "(in elk geval te gaan onderzoeken) uit de OZHZ te stappen en het milieubeleid weer terug te brengen onder de hoede van de eigen gemeente. Als het milieubeleid weer terug is in eigen gemeente, dan kan het milieubeleid weer op een gezonde wijze ter hand genomen worden. Baas in eigen Gemeente".

"Bovendien," stelt Ruud Lammers van het OP, "scheelt dit in de kosten, minder bureaucratie, een betere dienstbaarheid aan de burger, en een veel betere controle, en toezicht op, naast handhaving van verordeningen bij milieubelastende bedrijven. Binnen de gemeente weet de milieudienst dan precies en veel nauwkeuriger waar op gelet moet worden. Bij de GR OZHZ waar 17 gemeenten bij zijn aangesloten is dat overzicht geheel zoek geraakt".

Het OP besluit haar brief met: "De gezondheid van de burgers in Papendrecht is in het geding. We horen tot de top-5 vuilste gebieden van Nederland. Het is zaak het milieubeleid weer op de rails te krijgen. Wij kunnen op basis van de prestaties van de GR OZHZ niet concluderen dat we veilig zijn als het om luchtkwaliteit en bescherming van onze volksgezondheid gaat. Papendrecht dient de bevoegdheden die aan de GR OZHZ zijn verleend weer terug in eigen hand te nemen. 'Onafhankelijk Papendrecht' zal daar, als de kiezers het willen, het voortouw in nemen".

Ruud Lammers stelt als laatste: "De partij 'Onafhankelijk Papendrecht' staat pal voor de gezondheid van de inwoners van Papendrecht. Volksgezondheid gaat boven puur economisch gewin. Milieubeleid is een van onze speerpunten".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.