Volksuniversiteit Papendrecht is enige VU die overblijft in Drechtsteden en omstreken

11 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Volksuniversiteit Papendrecht is enige VU die overblijft in Drechtsteden en omstreken

DRECHTSTEDEN - Vanaf de jaren 70 had bijna elke gemeente een eigen Volksuniversiteit. De VU’s werden goed gesubsidieerd en waren vaak de enige instanties in een gemeente die laagdrempelige cursussen verzorgden voor een breed publiek.

Het ging goed met de vu’s.
In de jaren 90 begon dit terug te lopen. De subsidies werden veelal ingetrokken en om toch nog het hoofd boven water te houden gingen sommige vu’s op in grotere organisaties (ROC’s). Daardoor moesten de prijzen omhoog, het directe contact met de organisatoren werd minder en er kwamen minder inschrijvingen binnen. Bovendien startten veel docenten cursussen in eigen ateliers of huiskamers. Daardoor konden zij vaak goedkoper hun cursus aanbieden.

In onze omgeving verdween als eerste de VU van Sliedrecht en Alblasserdam, daarna die van Ridderkerk. Een paar jaar geleden hebben wij de resterende cursussen van de Volksuniversiteit Dordrecht overgenomen en de Volksuniversiteit in Hendrik Ido Ambacht die van Zwijndrecht.
 
Met ingang van deze zomervakantie stopt ook de Volksuniversiteit in Hendrik Ido Ambacht. Nadat vu’s ook aangeslagen werden voor BTW konden zij het hoofd niet meer boven water houden.

Dat betekent dat er in de hele omgeving van Rotterdam tot Breda en Gorinchem nog maar één Volksuniversiteit is. En dat is Volksuniversiteit Papendrecht.
 
Ook de VU Papendrecht heeft natuurlijk last van de recessie en de verscherpte regelingen omtrent BTW, subsidie enz. Tevens speelt de concurrentie van kleine, niet erkende organisaties of privépersonen deze VU ook parten. Om nog maar niet te spreken van alles wat via Internet gedaan kan worden.
 
Toch gaat de Volksuniversiteit Papendrecht door. En vol goede moed. Coordinatoren Aartien van der Gun en Bernhardien Verduijn zeggen hierover: "Wij merken dat cursisten nog steeds behoefte hebben om gezamenlijk een cursus te volgen. Voor de gezelligheid, de inspiratie of de stok achter de deur. Om in contact te komen met mensen met dezelfde belangstelling".

"Een groot gedeelte van onze cursisten komt uiteraard uit Papendrecht, maar bijna net zo’n groot deel komt uit Dordrecht, Alblasserdam, Sliedrecht en Hardinxveld, een klein gedeelte uit Hendrik Ido Ambacht, Zwijndrecht en Ridderkerk," aldus Aartien van der Gun en Bernhardien Verduijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.