Onderwijstoer van D66 met Papendrechtse en Alblasserdamse scholieren trekt langs bedrijven

10 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Onderwijstoer van D66 met Papendrechtse en Alblasserdamse scholieren trekt langs bedrijven

PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM - D66 wil meer investeren in aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt

Papendrechtse en Alblasserdamse vmbo-leerlingen gaan een bustoer maken langs bedrijven in de regio. Het gaat om driehonderd leerlingen van scholengemeenschappen het Willem de Zwijger College en de Lage Waard. De leerlingen kunnen zo, net voordat zij op school hun profiel moeten kiezen, zien welke baan zij het leukst vinden en hun profielkeuze daarop afstemmen.

D66-lijsttrekker uit Papendrecht Joke Reuwer sprak vooraf met leerlingen en is zeer enthousiast. “Dit is zo’n goed initiatief”, zegt Reuwer. “Jongeren zien welk beroep ze kunnen kiezen en welk profiel ze daarvoor nodig hebben en bedrijven kunnen jongeren enthousiast maken om bij hen te komen werken.”

Aan de onderwijstoer van volgende week werken behalve de genoemde scholen en de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht, ook de ondernemersverenigingen van beide gemeenten mee. Daarnaast sponsort de Rabobank de kosten van de bussen.

D66 wil in de komende jaren meer investeren in dergelijke initiatieven en ziet voor de gemeente een duidelijke rol weggelegd. Joke Reuwer: “Het gaat erom dat je als gemeente bestaande initiatieven bij elkaar brengt en zorgt dat het van de grond komt. Dat is hier gebeurd. De gemeente coördineert en neemt obstakels weg; daar hebben scholen en bedrijven vaak geen tijd voor. Bovendien zit bij de gemeente de kennis over zowel onderwijs als bedrijfsleven.”

Zo is overal rekening mee gehouden om het project succesvol te maken. De dag is georganiseerd op een gewone schooldag en niet, zoals eerder, op zaterdag. Dit omdat veel leerlingen dan werken of sporten. Verder zien de leerlingen het bedrijf als de werknemers aan het werk zijn. Hierdoor krijgen zij ook de sfeer mee van de werkvloer. En de timing is opzettelijk direct vóór de keuze van het profiel, zodat de jongeren weten welke vakken ze nodig hebben voor het werk dat ze straks willen gaan doen.

Vooral bedrijven die technische mensen nodig hebben zijn ruim vertegenwoordigd in de rondgang. Voor deze bedrijven is het nodig dat jongeren kiezen voor hun bedrijf, omdat er anders in de toekomst een tekort is aan de juiste mensen. Leerlingen kunnen met eigen ogen zien dat technisch werk leuk en afwisselend is, dat je er een goed salaris mee kunt verdienen en dat het niet hetzelfde is als: ‘vuil werk doen’.

“Door het te zien en er te lopen krijg je een beter beeld van een beroep, dan dat je op school een presentatie krijgt,” benadrukt Reuwer. “Wij willen in de komende jaren dit soort initiatieven verder uitbouwen, ook voor andere schooltypen. Er liggen zoveel kansen, maar het bedrijfsleven en de scholen hebben het al enorm druk, dus die tijd en aandacht moet de gemeente er in willen steken.”

D66 vindt dat het geïnvesteerde geld zich talloze keren terugverdient: “Het leidt tot een kettingreactie van positieve invloed,” zegt Joke Reuwer. “Ga maar na: onze jongeren vinden werk en onze bedrijven krijgen gemotiveerde arbeidskrachten. Dat stimuleert de economie in onze regio, met weer alle positieve gevolgen van dien.”

Fotobijschrift: Lijsttrekker van D66 Joke Reuwer en leerlingen van het Willem de Zwijger College laten zien wat zij ervan vinden: Techiek = oké!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.