Eigentijdse vertolking van de Psalmen in de Bethlehemkerk

06 maart 2014
Eigentijdse vertolking van de Psalmen in de Bethlehemkerk

PAPENDRECHT - Onder de titel ‘Psalmen, uit je leven gegrepen’ verzorgt een grote groep muzikanten en zangers op vrijdag 14 maart vanaf 20.00 uur een bijzondere muzikale avond in de Bethlehemkerk te Papendrecht. De Psalmen uit de Bijbel worden op een eigentijdse en unieke wijze vertolkt.

Het wordt het derde concert in de regio voor de groep van zestien ervaren muzikanten, die in een redelijk vaste samenstelling opereert. Met piano, synthesizer, diverse gitaren, dwarsfluit, saxofoon, viool, trombone en zeven zangers en zangeressen is er veel mogelijk.
“Met deze band kunnen we kleine en breekbare muziek maken, maar ook lekker uitpakken”, vertelt Gert-Jan van Dommelen, die onder meer de piano bespeelt.

Liedboek
“De rode muzikale draad komt uit de Psalmen, het liedboek van de Bijbel”, vervolgt hij. “In veel kerken worden de Psalmen op een bepaalde manier gebracht, en in andere kerken is er weer geen aandacht voor de Psalmen. Bepaalde thema’s worden dan gemist of eenzijdig belicht. De vragen aan God of het uitschreeuwen naar God, of juist het jubelen en loven van God, met grote blijdschap, het zit allemaal in de Psalmen. Het gaat om pastorale thema’s die je niet uit je leven moet weglaten.”

Uitvoeringen
De band brengt de Psalmen tot leven in verschillende uitvoeringen, onder andere van The Psalm Project, Sela, Psalmen voor Nu, Sons of Korah, Opwekking, André Bijleveld en Brian Doerksen. Ook heeft de band eigen bewerkingen gemaakt op de eeuwenoude liederen. “Onze band heeft een eigen geluid ontwikkeld, dat goed aansluit bij de muzikale beleving anno 2014”, verzekert Van Dommelen.

Er is volop gelegenheid om mee te zingen, omdat er geregeld gebruik gemaakt wordt van bewerkingen van bekende melodieën. “Maar ik kan me indenken dat mensen bij sommige nummers liever luisteren en de teksten op zich in willen laten werken.”

Compassion
Tijdens de avond wordt het werk van Compassion belicht. Deze christelijke organisatie biedt kinderen in achterstandsgebieden in Derde Wereldlanden een toekomst door hen voeding en onderwijs aan te bieden. De opbrengst van de kaartverkoop is bestemd voor het werk van Compassion in Uganda.  De entree voor ‘Psalmen, uit je leven gegrepen’ bedraagt 10 euro, inclusief een consumptie. Kinderen tot en met veertien jaar hebben gratis entree. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Sjaloom aande Veerpromenade en bij De Schuilplaats in Alblasserdam. Kaarten kunnen ook online besteld worden.

Voor meer informatie: www.psalmenuitjelevengegrepen.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.