Bijzondere vrijwilligers krijgen ZAP-speldje

11 december 2008
Bijzondere vrijwilligers krijgen ZAP-speldje

PAPENDRECHT - Actieve Papendrechters werden woensdag 10 december in het Papendrechtse gemeentehuis in het zonnetje gezet omdat zij zich extra inzetten voor een betere leefbaarheid in de wijken, buurten en straten van Papendrecht. Wethouder André van Leeuwen bedankte hen uitgebreid voor het werk dat zij verricht hebben om activiteiten en projecten in de wijken te realiseren. Tevens ontvingen vijf bewoners van André van Leeuwen, de wethouder Wijkgericht Werken, het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en bijbehorende oorkonde op het gemeentehuis van Papendrecht. Het betrof hier inwoners van Papendrecht die zich regelmatig vrijwillig inzetten om hun leefomgeving zwerfafvalvrij te maken.
Deze alternatieve “Speldjesregen” werd dit jaar voor vierde achtereenvolgende keer georganiseerd in Papendrecht onder de vlag van het “Impulsprogramma Zwerfafval”.

De uitreiking van de speldjes had het karakter van de jaarlijkse Lintjesregen. Papendrecht heeft binnen de gemeente geschikte kandidaten geselecteerd die voorgedragen zijn door de Papendrechtse Wijkplatforms en collega zwerfafvalpakkers. Deze mensen zijn uitgenodigd om woensdag 10 december naar het stadhuis te komen. Wethouder van Leeuwen ontving hen en bedankte hen voor hun inzet voor de maatschappij en specifiek de eigen gemeente. Daarna overhandigde hij het ZAP-speldje. Alle genomineerden kregen tevens een oorkonde uitgereikt.

De wethouder maakte van de gelegenheid gebruik om bestuurders en vrijwilligers van de Papendrechtse Wijkplatforms, zwerfafvalpakkers en organisatoren van een straat- of buurtfeest te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid in 2008.  Hij blikte terug op de resultaten die onder de vlag van wijkgericht werken in 2008 werden bereikt.

Een greep uit de activiteiten in 2008: afronding speelplekken in de wijk Molenvliet-Wilgendonk met twee spetterende openingsfeesten, opening en activiteiten Cruyff Court, nationale kinderstraatspeeldag, plaatsing van de eerste JOP bij het Van der Palmpad, thema- en inloopavonden over verschillende onderwerpen in de wijken. Bij het meldpunt Veiligheid, Leefbaarheid en Onderhoud zijn sinds april 2005 ruim 9.300 meldingen binnengekomen. Er zijn in Papendrecht 117 afvalgrijpers in bruikleen bij bewoners, scholen en verenigingen.

Tot slot nodigde wethouder van Leeuwen alle aanwezigen uit voor het wereldfeest (wie zijn de buren) op zaterdag 13 december a.s. in Interval. Dit feest wordt om 18.00 ingeluid met een bonte lampionoptocht vanaf het centrum, waarna om 19.00 uur de activiteiten in Interval van start gaan. Met de opening “vol vuur” van het wereldfeest wordt ook de schaatsbaan in gebruik genomen. Er kan nog een hele week gratis geschaatst worden tot en met vrijdag 19 december a.s. 

De mensen die in Papendrecht  openlijk werden bedankt voor hun goede inzet waren mevrouw J.C. Constancia-Bernardina, de heer P.G. van Dongen, de heer W.H. Kox, de heer H. v.d. Linden en de heer C.J. Troost.

De ZAP-actie is bedoeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval te bedanken voor hun goede inzet. “Schoon trekt schoon aan”, zo is hierbij de redenatie.

Meer informatie over de inwoners die een ZAP-speldje hebben ontvangen:

Mevrouw Jacintha Constancia-Bernardina
Na de oplevering is het Cruijff Court in de wijk Oostpolder gelijk in gebruik genomen door de Papendrechtse jeugd. Er waren nog geen faciliteiten rond het veld en er lag veel rommel. Jacintha Constancia vond dat ook en zij sprak de jongeren er op aan dat er zoveel rommel  lag en ze heeft gezorgd voor afvalzakken. Inmiddels is alles klaar en de jongelui worden door jacintha nog regelmatig gewezen op het goed weggooien van afval. Naast het schoon en netjes houden van het Cruijff Court en omgeving is Jacintha ook actief bij het organiseren van activiteiten op het Cruijff Court en het wereldfeest.

De heer P.G. van Dongen
Deze bewoner uit de wijk Kraaihoek-Middenpolder maakt met grote regelmaat de omgeving van het dienstencentrum Gerbrandystraat schoon. Soms wordt het te gek en dan stuurt hij een foto van de rommel naar de wijkcoördinator.  Vanuit de gemeente kan dan adequaat ingespeeld worden richting veroorzakers zwerfvuil. Op die manier is een prettige samenwerking ontstaan tussen deze betrokken bewoner en de gemeente.

De heer W.H. Kox
De  heer Kox woont in de Stellingmolen in de wijk Molenvliet-Wilgendonk. Hij heeft een aantal afvalgrijpers in bruikleen en ruimt, al of niet samen met kinderen, op in zijn woonomgeving. Deze bewoner is door een reeds onderscheiden ZAPPER genomineerd omdat hij zoveel doet.

De heer H. v.d. Linden
Deze bewoner van Papendrecht is een bekende verschijning in Papendrecht, en niet alleen in zijn eigen wijk Kraaihoek.  Je komt hem overal in het dorp tegen, op de fiets met zijn klompen aan. Meneer v.d. Linden ruimt al meer dan 40 jaar rommel op. Natuur- en milieu ligt hem na aan het hart. Het opruimen zit wel in de familie. Zijn broer uit de wijk Westpolder is vorig jaar onderscheiden met een ZAP speldje.

De heer C.J. Troost
Sjaak Troost is de “brommende” motor achter de bewonerscommissie Breitnerstraat, Israelsstraat en Marisstraat in de wijk Westpolder. Enkele activiteiten die deze commissie al ontplooid heeft: schoonmaakactie i.s.m. Nederland Schoon, gemeente en Westwaard Wonen, kinderstraatspeeldag, buurtbarbecue. Het is nooit teveel. De bewonerscommissie heeft zowel afvalgrijpers als bezems in bruikleen. Een schoonmaakactie voor 2009 staat alweer op de agenda. Als het te gek wordt met zwerfvuil rond de wijkcontainer dan blijft hij net zo lang melden bij de gemeente tot alles weer netjes is opgeruimd.

 

Foto: Ron Tiben

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.