Voortbestaan RTV Papendrecht in gevaar

17 februari 2014 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - De voorzitter van RTV Papendrecht heeft afgelopen weekend een noodkreet verzonden aan de gemeenteraad. Het voortbestaan van RTV Papendrecht is in gevaar door het niet verlenen van een subsidie voor 2014. De gemeente weigert deze subsidie onder andere omdat een faillissement van RTV-Papendrecht onafwendbaar lijkt.

RTV Papendrecht is sinds enkele jaren actief in de gemeente Papendrecht. Daarbij heeft de gemeente Papendrecht ook een financiële ondersteuning gegeven, vanuit de wettelijke zorgplicht voor een binnen Papendrecht opererende RTV‐zender.

In 2009 heeft RTV Papendrecht een (extra) investeringssubsidie aangevraagd, die pas onlangs door de gemeente is geweigerd. In de tussentijd zou de wettelijk verplichte jaarlijkse exploitatiesubsidie deels gebruikt zijn voor investeringen, terwijl er een grote achterstand is ontstaan bij de betalingen van de vaste lasten. De gemeente stelt dat de schuldenpositie te groot is geworden, met zo’n € 40.000 aan direct opvorderbare eisen, in welk geval RTV Papendrecht per direct failliet kan gaan. Het bestuur van RTV Papendrecht stelt dat dit niet klopt.

De fractie van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) stelt daarom vragen aan het college van B&W.

André Stremler (fractievoorzitter): "Vanwege dit dispuut en de onduidelijkheid vraagt het PAB zich af of het mogelijk is om RTV Papendrecht voorlopig van een minimale financiële ondersteuning te blijven voorzien? Ook met het oog op de belangen van de vele vrijwilligers. Totdat er meer duidelijkheid is kunnen zo de opgebouwde ervaring en expertise van de vrijwilligers van RTV‐Papendrecht worden gekoesterd en gewaarborgd. En dat is van belang als we ook in de toekomst een lokale RTV‐zender in Papendrecht willen behouden".

Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht stelt: "Het College heeft hier forse steken laten vallen en dat gaan wij breed uitmeten in de pers. Het dossier is nu in ons bezit via RTV Papendrecht en we vinden het enorm dapper van de voorzitter dat hij zich zo inzet voor RTV Papendrecht. Hulde aan Chris Wijmans wat ons betreft".

Egbert Lichtenberg (CDA) stelt de volgende vragen:
"Krijgen wij ook schriftelijke informatie en een reactie van het college over deze zaak en wanneer voorziet het college dat de gemeenteraad hierover met het college in gesprek kan gaan?
Een aantal partijen hebben in het kader van de campagne zendtijd gekocht bij RTV. Ook via onze griffie is RTV gevraagd het verkiezingsdebat te verslaan. Tot nu toe konden we dit beschouwen als de inkoop van dienstverlening die los staat van het geschil dat de gemeente in bestuursrechtelijke en privaatrechtelijke zin met RTV heeft. Naarmate de raad nu nadrukkelijker door RTV in dat geschil betrokken wordt en de kans op openbaarmaking van dat geschil – iets wat ik niet in het belang acht van RTV Papendrecht  -  toeneemt, is het de vraag of het college terzake een nader advies wil/kan geven hoe hiermee om te gaan?"

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.