Anjo Kiers: "Mantelzorgers moeten goede ondersteuning krijgen"

28 januari 2014
Anjo Kiers: "Mantelzorgers moeten goede ondersteuning krijgen"

PAPENDRECHT - De rol van de mantelzorger zal de komende jaren steeds belangrijker worden. De overheid trekt zich terug, waardoor steeds meer (zorg)taken dichtbij of zelfs in huis moeten worden opgevangen. Naast een beroep op familieleden of vrienden, zal ook de inzet van vrijwilligers steeds vaker nodig zijn.

“De ChristenUnie is niet in beginsel tegen deze ontwikkeling. Uiteraard zijn er bedreigingen, maar zorg in en uit eigen omgeving biedt ook heel veel kansen”, zegt Anjo Kiers, kandidaat raadslid voor de ChristenUnie in Papendrecht.

“Van doorslaggevend belang is dat er goede ondersteuning is voor mantelzorgers. En daar ziet de ChristenUnie een belangrijke taak voor de lokale overheid!”

De ChristenUnie ziet het ´omzien naar elkaar´ als een belangrijk, maar soms vergeten onderdeel van onze samenleving.  Mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen, moeten daar ook gepaste waardering voor krijgen. En de overheid moet voorkomen dat zij vastlopen in de bekende regelcultuur.
Anjo Kiers: “Uit gesprekken met mantelzorgers is duidelijk naar voor gekomen welke ondersteuning gewenst is. Bijvoorbeeld een vast aanspreekpunt bij de gemeente voor vrijwilligers en mantelzorgers. De gemeenteraad zal moeten zorgen dat het niet alleen bij luisteren blijft”.

Maatwerk is hierbij heel belangrijk. De ChristenUnie ziet dat als de enige duurzame aanpak. De ene mantelzorger kan veel steun halen uit het aanbod van een ontspannende activiteit; een ander zou veel liever één ochtend in de week de zorg even overdragen.
 
De waarde van het vrijwilligerswerk en het belang van omzien naar elkaar moeten we ook doorgeven aan volgende generaties. Bijvoorbeeld door deze waarde zichtbaar te maken in  het voortgezet onderwijs. De maatschappelijke stage is daarbij een prachtig middel en al enkele jaren succesvol in Papendrecht. Maar ook daar ziet de ChristenUnie een goede begeleiding als onmisbaar. De overheid kan heel praktisch ondersteunen, door scholen, instellingen en bijvoorbeeld de lokale kerken met elkaar te verbinden.

“De Bijbel leert ons al: ´Niemand leeft voor zichzelf alleen”, vertelt Anjo.
“De ChristenUnie ziet het omzien naar elkaar als een opdracht voor ons allemaal. Gezamenlijk kunnen we zorgen dat er –ook bij u in de buurt– niemand wordt vergeten.”

Anjo Kiers
Kandidaat Raadslid ChristenUnie Papendrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.