Bouw nieuw internationaal hoofdkantoor Fokker stap dichterbij

24 januari 2014 door Hennie van der Zouw
Bouw nieuw internationaal hoofdkantoor Fokker stap dichterbij

PAPENDRECHT - De bouw van het nieuwe internationale hoofdkantoor voor Fokker in Papendrecht is gisteravond een stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Papendrecht is akkoord gegaan met het vrijgeven van het ontwerp voor het nieuwe kantoor. Ook stemde de raad in met de financiële uitgangspunten en het beschikbaar stellen van de noodzakelijke middelen voor de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor.

Als uitkomst van een bidbookprocedure, waarbij Fokker voor Papendrecht koos, werkte Fokker met de gemeente Papendrecht plannen uit voor een nieuw internationaal hoofdkantoor op het Slobbengors.

De gemeente Papendrecht heeft het Integraal Ontwikkelingsplan Slobbengors opgesteld en afspraken voor de toekomst vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking tussen partijen wordt gedragen door de wens van de gemeente en Fokker om de aanwezigheid van Fokker in Papendrecht tot ver in de toekomst zeker te stellen.

De grond onder het Fokker-complex komt in eigendom van de gemeente en wordt voor een marktconforme prijs verhuurd aan Fokker. Hierdoor verwerft de gemeente gronden in het hart van de gemeente, een strategische positie van blijvende waarde. Het nieuwe kantoor, dat opgeleverd zal
worden voor 1 januari 2018, levert een stevige bijdrage aan de Papendrechtse economie.

Internationaal hoofdkantoor
Fokker Aerostructures heeft een nieuw kantoor nodig. Het oude kantoor is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen die gesteld worden aan een kantoor. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan de kantoorfuncties van Fokker Aerostructures en de directie van Fokker Technologies.

Het nieuwe hoofdkantoor wordt een functioneel, flexibel en duurzaam gebouw met een hoogwaardige uitstraling, passend bij plek èn bij de cultuur van Fokker. Het huidige ontwerp sluit aan op het programma van eisen, dat Fokker heeft opgesteld. Het gebouw wordt een visitekaartje voor het
Slobbengors. Het kantoor staat niet los van de omgeving, maar sluit aan op een netwerk van paden met het Slobbengors. Op eigen terrein komen parkeerplaatsen, die door het gebruik van groen grotendeels aan het zicht worden onttrokken.

Ontwikkeling Slobbengors
De komst van het Fokker hoofdkantoor geeft de gemeente de mogelijkheid om het Slobbengors verder te versterken. De kwaliteiten van dit bijzondere gebied kunnen beter worden benut door te investeren in het groen, de toegankelijkheid voor de inwoners van Papendrecht te vergroten en
Slobbengors zo een centrale ontmoetingsplek te laten zijn voor de inwoners en bezoekers van

Papendrecht.
De gemeente Papendrecht en Fokker werken ook samen bij de opzet van een high-tech fabriek voor assemblage volgens de laatste inzichten in de Aerospace industrie.

Vervolg
Nu de raad heeft ingestemd met de plannen zal in de komende periode tezamen met Fokker gewerkt kunnen worden aan de volgende stappen die onder meer bestaan uit voorbereidingen van de aanbesteding van de bouw. Vanwege de omvang van de investering zal de bouw van het nieuwe
hoofdkantoor Europees aanbesteed worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.