PKC Europees kampioen

20 januari 2014
PKC Europees kampioen

PAPENDRECHT - In een afgeladen, sfeervolle PKC-hal, met ruim 1500 bezoekers, die blauw en groen waren gekleurd was het zaterdagmiddag om 16:00 uur tijd voor de finale van het EC2014 tussen PKC en de Koninklijke Boeckenberg. Zoals vooraf al te verwachten was, hadden beide ploegen weinig moeite gehad deze week om de finale te behalen, daarvoor was het krachtsverschil met de andere deelnemers simpelweg te groot. Nu wachtte het echte werk...

Voor de groen-witte supporters en SV Kabaal, ondersteund door de Slobbers, was het vooraf wel duidelijk dat PKC/ de titel zou pakken, al weet je het nooit zeker.
Bij de Belgische blauw uitgedoste Panthers, (die overigens een prachtig mooi blauw shirt hadden laten maken voor deze gebeurtenis, waarvoor complimenten), was er hoop en een voorzichtig vertrouwen op een stuntje van hun ploeg, met "onze Davor Duronjic", ex-PKC'er, in de gelederen. De druk lag aan de kant van PKC: zij moesten als gedoodverfde favoriet winnen, terwijl de Belgen mogelijk "konden" winnen en dus eigenlijk niets te verliezen hadden.

De ambiance bij aanvang van de wedstrijd was geweldig met twee luid tegen elkaar opzingende supportersgroepen. En natuurlijk waren de alom bekende wc-rollen weer van de partij.

Waar normaal PKC sterk uit de startblokken kwam, was nu het begin zenuwachtig en was het Boeckenberg dat een bliksemstart kende: 2x Nick Janssens en Jesse de Bremaeker en er stond 0-3 op het scorebord en voordat PKC het wist, werd het zelfs 0-4 via een strafworp. Wie anders dan "good old" Mady Tims bracht het vertrouwen aan Papendrechtse zijde terug: via een doorloopbal kwam de eerste treffer van PKC op het scorebord. Langzaam kregen de Papendrechters wat meer grip op de wedstrijd, maar het verschil bleef drie via 2-5 en 3-6. Via Mady Tims, van grote afstand werd het 4-6, even later 5-7 via Richard Kunst leek PKC aan te kunnen gaan sluiten. Maar de Belgische kampioen bleef meescoren en wist daarmee het verschil steeds weer op drie brengen.

De scherpte in de afwerking bij PKC was er nog niet, een schotpercentage van slechts 15%, maar langzaam werd dit wel steeds beter. Met een prachtige eenhandige doorloopbal van Richard Kunst (7-9) leek PKC aan een inhaalrace te beginnen. Het bleef echter allemaal nog wat gehaast en geforceerd, dit tot ongenoegen van Ben Crum, die fanatiek probeerde de ploeg te coachen en bij 7-10 in de slotfase van de eerste helft om een time-out vroeg. Een slotoffensief eind eerste helft van de Papendrechters: 8-10, 9-11, 10-11 om na 10-12 via 11-12 en via Suzanne Struik bij 12-12 langszij te komen met nog bijna vier minuten tot de rust. Via 13-13, 14-14 en 15-15 kwam PKC voor het eerst op voorsprong via een strafworp van Johannis Schot: 16-15 en daarmee kwam de rust.
Een moeizame en zenuwachtige eerste helft voor de groen-witten, die uiteindelijk toch steeds meer grip op de wedstrijd wisten te krijgen en bij rust voor het eerst net de neus voorop wisten te krijgen.

Zou het erop en over worden: de start van PKC was nu beter, direct Suzanne Struik voor de 17-15 om na 17-16 vervolgens door Laurens vanaf de stippositie op 18-16 te brengen. Boeckenberg bleef aanhaken en hield het verschil klein: 19-17 waardoor de spanning bleef. Laurens bracht het verschil vervolgens op drie en via Danny den Dunnen werd het vier verschil: 21-17. Het schotpercentage bij PKC ging omhoog, terwijl dit bij de Belgen steeds verder afnam. Met nog een kwartier te spelen bij 21-18, nam Detlef Elewaut een time-out in een poging het tij alsnog te keren. Het resulteerde vrijwel direct in 21-19, maar Mady Tims counterde direct van afstand: 22-19.

De Belgen probeerden te forceren, maar kwamen niet dichterbij, doordat Richard Kunst de 22-20 weer naar 23-20 wist te brengen met nog zo'n tien minuten te spelen. Daarmee was er echter zeker nog niets beslist: 24-22 en 24-23, waarna Richard Kunst weer wat ruimte bracht: 25-23. Direct daarna weer 25-24 en een sterke slotfase begon met veel doelpunten. Laurens mocht middels een strafworp weer het verschil op twee te brengen: 26-24 en kort daarna Johannis Schot voor de 27-24. Via een strafworp van de Bremaeker kwamen de Belgen weer op 27-25, om met nog vijf minuten te spelen op 27-26 te komen. Danny den Dunnen gaf PKC weer wat ruimte: 28-26 waarna Johannis Schot de 29-26 kon doen aantekenen vanaf de stip. De laatste minuut ging in, Laurens 30-26 en daarmee was de wedstrijd wel beslist. Hij tekende ook voor de 31-27 in de laatste seconden van de wedstrijd.

De Europacup is terug in Papendrecht, ondanks een niet echt geweldige wedstrijd van de Papendrechters. Makkelijk was het allemaal niet, Boeckenberg bleek sterk, maar de veerkracht van PKC bracht uiteindelijk het verschil in het Papendrechtse voordeel.

Foto: Leo van Andel
Tekst: Ton de Vries

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.