Basisschool Prins Constantijn start met de Bibliotheek op school

14 januari 2014 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, door het bevorderen van leesplezier. Het doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, thuis en op school. Basisschool Prins Constantijn heeft onlangs de overeenkomst met de bibliotheek ondertekend en is daarmee de eerste school in Papendrecht die start met de Bibliotheek op school.

Onderzoek toont aan dat kinderen die in hun vrije tijd lezen, niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op rekenvaardigheid. Door 15 minuten vrij lezen per dag leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar. De Prins Constantijn school is actief op het gebied van leesbevordering en wil dit verder optimaliseren. Daarom gaat de school een samenwerking met de bibliotheek aan. De Prins Constantijn maakt daarbij gebruik van een eenmalige stimuleringsregeling, beschikbaar gesteld door de Kunst van lezen. De stimuleringsregeling subsidieert een deel van de kosten van de herinrichting en de uren van een lees-mediaconsulent van de bibliotheek  .

Allereerst pakt de school samen met de bibliotheek de inrichting van de leesomgeving aan. Daarnaast wordt de monitor afgenomen door de bibliotheek. Dit is een meetinstrument waarmee jaarlijks het leesgedrag van de leerlingen, het leesbevorderend gedrag van de leerkrachten en het leesbevorderingsbeleid van de scholen gemeten wordt. Op basis van de resultaten van de monitor maakt een lees- mediaconsulent van de bibliotheek samen met de school een lees-mediaplan.

In januari 2014 vindt de eerste nulmeting plaats. In maart volgen de resultaten van de monitor zodat de bibliotheek en de school samen kunnen kijken wat er gebeurt op de school en waar de school op wil inzetten.

Daarnaast is een lees-mediaconsulent betrokken bij de werkgroep woordenschat om te adviseren en gezamenlijk tot een plan van aanpak te komen.

De school en de bibliotheek zien uit naar een verdere, goede samenwerking die de lees- en taalontwikkeling van de leerlingen ten goede komt!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.