Dick de Wit: "Papendrecht: quo vadis, waarheen?"

28 mei 2013
Dick de Wit: "Papendrecht: quo vadis, waarheen?"

PAPENDRECHT - In maart 2014 worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Papendrechter Dick de Wit maakt alvast de balans op en stuurde Papendrecht.net de onderstaande ingezonden brief:
 
"Waar blijft de tijd dat je een bestuurder, een wethouder nog als regent (klemtoon op de tweede 'e' ) zag. De Dikke van Dale geeft maar liefst 10 verklaringen voor het woord 'regent', waarvan ik voor onze (Papendrechtse) gemeente die van "iemand die in een leidinggevende positie met autoritaire, rechtse neigingen, die geen inspraak duldt" nog het meest van toepassing acht.
In Papendrecht spreek je thans over Richard, Kees, Joke, Wilco of Herman. Gewoon bij de voornaam, zonder voornaam te zijn, en ik denk dat dat al kenmerkend is voor hun functioneren als wethouder.
 
Neem Richard, onze VVD-wethouder, Korteland, die uitvinder is van het "gemeentelijk vastgoed ontwikkelen": de verbouwing van het pand aan het Westeind (ex Gouden Bokaal), ontwikkeling Erasmusplein, het hoofdkantoor van Fokker op het Slobbengors. Tel daarbij op de renovatie van de Markt (€1.000.000!), het nieuwe sportcentrum, een duurzame kinderboerderij, een kindvriendelijke Interval, een paar kunstgrassportvelden en u begrijpt waar Richard voor staat: "een sober financieel beleid" en dan laat ik het samenwerkingsverband Drechtsteden, dat ons de nodige eurootjes gaat kosten, maar buiten beschouwing. En zo zullen er nog wel meer voorbeelden zijn. Neen, Richard gaat graag op bezoek bij Papendrechtse bedrijven (werkbezoeken) en brengt de media daar van graag op de hoogte. zodat zij nog een leuk fotootje kunnen maken). Dat een VVD fractie staat voor werkgelegenheid is bekend; maar gewoon personeel bij de kinderboerderij ontslaan, is geen punt, temeer niet omdat je niet op de hoogte bent van die personeelskosten. Klasse Van der Valk en kornuiten!
 
Neen, dan het PAB, u weet wel Papendrechts Algemeen Belang. Staat als belangenbehartiger echt voor ons aller belang en ons voorzieningen niveau. Staat achteloos -in strijd met hun verkiezingsprogramma- bebouwing toe op het Slobbengors (hoofdkantoor Fokker), doet onderzoek naar de kosten van kinderboerderijen in den lande, maar weet niet eens hoeveel de personeelskosten en de gemeentelijke overhead van onze eigen kinderboerderij bedragen (vraag het maar aan de heer Hoogeveen). Gelukkig stelt de fractie, bij monde van de heer Stremler (André, voor intimiti) over de vergunningaanvraag van de bouwstoffenhandel Rivierendriesprong: "Er wordt al sinds 2009 illegaal gewerkt met puinbreken en de gemeente weet er gewoon van". Als raadslid en als leverancier van een wethouder had het PAB -nota bene de grootste fractie in onze gemeente- hiervan natuurlijk allang op de hoogte moeten zijn. Maar neen, het PAB heeft al die tijd gezwegen. Wellicht zaten zij gezellig te vergaderen (of is het borrelen?) in de boerderij -en dat is niet de kinderboerderij- waar het PAB haar fractievergaderingen houdt. Wethouder Herman (Nieuwstraten) is hierbij niet aanwezig, die laat zich maar al te graag fotograferen bij het uitreiken van cheques van € 250 aan vrijwilligers. 
 
Het CDA, ja het CDA is er helemaal klaar mee waar het gaat om vergunningenbeleid inzake de Rivierendriesprong. "Er is een grens bereikt", vond Arie van de Stelt. "Waarom is het college zo soepel?", vraagt hij zich volgens het AD af. De vergunning mag er onder geen beding komen vond de politiek. Kees (Koppenol) wilde, volgens het AD , zover nog niet gaan "en wees op de wet", onder het motto "laat Kees maar schuiven''. Stremler (PAB), André kon zich niet meer inhouden en sprak de historische woorden: "u verschuilt zich maar achter de regels, terwijl u bestuurder bent. Waar is uw visie?" Heel Papendrecht vraagt zich dat af, maar om zo'n vraag van het visieloze PAB is natuurlijk elke Papendrechter verbaasd.
Over Kees zegt het CDA uiteraard niets negatief. Kees komt net als Richard en Herman graag op de foto, maar Kees heeft daarnaast ook nog een visie! Echter als Groen Links iets kritisch zegt over een beoogd stichtingsbestuurder bij de kinderboerderij, schreeuwt raadslid Lichtenberg (CDA) moord en brand en eist excuses. Gelukkig blijft onze aaibare Koppenol een visionair: hij bouwt een duurzame kinderboerderij, staat voor een eigentijds Interval, laat prachtige -dure- rapporten opstellen, zorgt in eigen persoon voor sponsoren, vrijwilligers, stichtingsbestuurders en noem zo maar op. Maar helaas, in mijn visie heeft Kees geen gestructureerde visie:  Kees baselt maar wat en hij heeft zeker geen goed uitgewerkt plan.
 
Gelukkig hebben wij, Papendrechters, Wilco nog. Scheurwater, van de CU. Die staat voor principes en houdt halsstarrig vast aan verkeerstellingen, alvorens onze nieuwe Slobbengorsbrug (kosten zo'n slordige € 500.000) verboden te verklaren voor zwaar verkeer, zoals een betrokken bewoner van de Havenstraat had verzocht. Praktisch alle raadsleden omarmden het verzoek -wat nou dualisme, de Wit?- , maar neen hoor, Wilco wilt tellen. Lekker je eigen zin doen?
 
Dan is er nog Joke, om precies te zijn, Reuwer-Verhey (D66). Van de kleinste partij en als enige vrouw tussen zes mannen van het College. Joke doet het goed en heeft de lachers op haar hand. In het AD van 17 mei jl. wordt gesteld: "Toen wethouder Joke Reuwer kritiek aan het adres van de gemeente verwierp (betreft: vergunning Rivierendriesprong; dW), was hoongelach haar deel". Mijn mening is: laat D66 haar visie -als die er al is- nou toch gewoon houden.
 
Dit College heeft volgens mij geen enkele visie, maar gelukkig zijn ze beter in het laten maken van foto's en het vernietigen van plantenbakken met inhoud....
 
Voor de goede orde: bij de laatste landelijke verkiezingen stemde ik VVD en bij de laatste lokale verkiezingen PAB, beide op basis van hun verkiezings-programma's. Bij beide partijen kom ik bedrogen uit, maar vergissingen blijft menselijk. Mea culpa en quo vadis. Ik heb ook mijn fouten, maar ik kom er (gelukkig) niet mee op de foto..."
 
Dick de Wit

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.