Naspelen gevechtshandelingen van 23 november op film vastgelegd

10 december 2013 door Hennie van der Zouw
Naspelen gevechtshandelingen van 23 november op film vastgelegd

PAPENDRECHT / DORDRECHT - De voorzitster van de Vereniging Dordrechts Museum is ook spil in de organisatie van de zogenaamde "mijlpalen" van de Dordtse geschiedenis.

Vele Dordtse verenigingen en instellingen, waaronder het Patriciërshuis, denken mee om die mijlpalen te vieren. Eén van die mijlpalen valt binnen het kader van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden tussen 2013-2015.

In november 1813 arriveerde de latere Koning Willem I uit ballingschap in Engeland bij Scheveningen op het strand. De Franse bezettingstroepen werden door een geallieerde troepenmacht verjaagd, maar de terugtrekkende Fransen zagen nog kans in november 1813 vanaf Papendrecht, over de rivier, Dordrecht te beschieten.

Over deze historische gebeurtenis heeft het Patriciërshuis recentelijk een tentoonstelling ingericht, waarop onder andere werken zijn te zien van de Dordtse schilders Schouman en Schotel, die de dagen van de beschieting in tekeningen en schilderijen hebben vastgelegd.

De vitrines, waarin de tekeningen zijn uitgestald zijn overgenomen van museum het Valkhof te Nijmegen waar zij zijn gebruikt voor hun tentoonstelling "Uit de plooi" over de 18e eeuw.

Tevens is onder andere een bavelaar (beeldsnijwerk) te zien, waarop de beschieting eveneens is afgebeeld. Zie voor een detail hiervan de afbeelding rechtsboven.

Op 23 november j.l. is deze beschieting mede op initiatief van het Patriciërshuis nagespeeld (zie hieronder).

Recentelijk is ook een lezingencyclus over dit thema van start gegaan.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.