Franse beschietingen vanaf Merwehoofd op Dordrecht in 1813 herhalen zich tweehonderd jaar later

15 november 2013
Franse beschietingen vanaf Merwehoofd op Dordrecht in 1813 herhalen zich tweehonderd jaar later

PAPENDRECHT - Op zaterdag 23 november 2013 komt een deel van de geschiedenis van Papendrecht en Dordrecht opnieuw tot leven. Vanaf 13.00 uur worden tussen het Merwehoofd in Papendrecht en de Merwekade in Dordrecht gevechten uit 1813 nagespeeld.

De Fransen, die Nederland en een groot deel van Europa hadden bezet namen in november van dat jaar Dordrecht vanuit Papendrecht onder vuur.

Tweehonderd jaar na 1813 vindt op het Veerplein en het Aviolandaplein een beschieting plaats tussen Papendrecht en Dordrecht. Papendrecht vuurt met vier replica’s van kanonnen een halfuur verschillende schoten af. Naast dit unieke spektakel staat het Veerplein van Papendrecht in het teken van het jaar 1813. ’s Ochtends wordt een kampement opgebouwd, waarbij iedereen welkom is om te kijken, mee te helpen en vragen te stellen.

In de ochtend wordt een overval nagespeeld in winkelcentrum De Meent. Daarna wordt voor alle (of in ieder geval zo veel mogelijk) bezoekers soep gekookt. Als kers op de taart is het college van burgemeester en wethouders in kledij uit 1813 gekleed. Samen met de vereniging Atkins lossen de collegeleden de schoten. Op deze bijzondere dag licht een spreker voor, tijdens en na de beschieting toe wat zich in november 1813 verder allemaal afspeelde. Het evenement is gratis toegankelijk voor iedereen. Voor de kleintjes is er een kleurwedstrijd. De kleurplaat kan men ophalen bij het gemeentehuis. Kinderen kunnen de kleurplaat inleveren bij de receptie van het gemeentehuis. Tijdens de toespraak van de burgemeester wordt de winnaar bekend gemaakt. Om extra sfeer te geven aan dit evenement vraagt de organisatie bezoekers gedateerde kleding te dragen. Dit mag van alles zijn!

Hoe zat het ook weer met dat bombardement? Even een stukje geschiedenis: "Vanwege het door de Fransen ingevoerde Continentale Stelsel kwam ook in Dordrecht de handel stil te liggen. En een deel van de mannelijke inwoners wordt door de Franse bezetter onder de wapenen geroepen en laat in het verre Rusland het leven. Half november 1813 verlaten de Fransen op het gerucht van de nadering van geallieerde troepen de stad Dordrecht. Maar op 22 november keren ze er na een beschieting vanuit Papendrecht en een moedige bemiddelingspoging van de commandant der schutterij mr. Matthijs Beelaerts terug. De dag erop verlaten ze op het gerucht van naderende Kozakken en Pruisen Dordrecht wederom. Maar als de tegenstander weg blijft, proberen ze op 24 november de stad weer in te nemen. Er volgt weer een beschieting vanaf Papendrecht. Het vijandelijke vuur wordt beantwoord door twee kanonneerboten op de rivier. Volgens de overlevering worden de Fransen als de munitie bijna verbruikt is, verdreven door een laatste doeltreffend schot, afgevuurd door zeeofficier Merkus en de inderhaast ondersteboven gehesen Dordtse vlag met stedenmaagd op de Riedijkspoort, die wordt aangezien voor de vlag van Engelse hulptroepen, zorgt ervoor dat de Fransen Dordrecht verlaten. Een laatste poging van de Fransen om de stad weer in te nemen wordt op 30 november voorkomen". 

Zie hiervoor ook: 'Kozakken bevrijden Dordrecht'.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.