Grondonderzoek op locatie sportcentrum

21 september 2012
Grondonderzoek op locatie sportcentrum

PAPENDRECHT - Op het terrein waar het nieuwe sportcentrum komt, is grondmechanisch onderzoek gedaan. Zolang het hotel er stond, kon dit onderzoek niet uitgevoerd worden.

Voor het goed funderen van een zwembad is dit zorgvuldige onderzoek noodzakelijk. Een toelichting hierop: Papendrecht ligt in een deel van Zuid-Holland waar veel voorbereidingsmaatregelen nodig zijn om te kunnen bouwen zoals lange heipalen om gebouwen stevig neer te zetten. De palen worden geheid naar een diepte waar een flink zandpakket aanwezig is. Deze draagkrachtige zandlaag ligt in deze omgeving tussen 10 en 20 meter diepte. Daarboven liggen klei en veen, een combinatie die gekscherend ook wel dikwater wordt genoemd. Palen tot 20 meter zijn in deze omgeving dan ook niet ongebruikelijk. Het zandpakket wordt in de geologie pleistoceen zand genoemd.

Rivierbedding
Het terrein waar het sportcentrum komt, was ooit een rivierbedding. Miljoenen jaren geleden vormde zich een zandlaag op de bodem van de rivier. Duizenden jaren later viel de rivierbedding droog en ontstond moerasachtige begroeiing. De klein- en veenlagen ontstonden toen de bodem afwisselend onder water kwam te staan, droogviel en vervolgens weer overspoeld werd.

Juist ter plaatse van de bouw van het nieuwe sportcentrum is het verloop van de diepe zandbodem erg grillig. Op 10 meter uit elkaar kunnen zich al grote verschillen voordoen in de samenstelling van de veen- en kleilagen en de diepte van het pleistocene zand. Met name waar de zwembaden komen, moet de bodem zeer zorgvuldig onderzocht worden, zodat de baden niet gaan zakken wanneer ze gevuld zijn met water, maar ook niet gaan drijven wanneer ze leeg zijn. De boringen die nu zijn uitgevoerd, geven meer zekerheid dat de fundering op een goede manier kan worden aangelegd. Zodra de resultaten van de boringen bekend zijn, kan het funderingswerk starten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.