PAB: 'Het belang van… geld'

14 november 2013 door Hennie van der Zouw
PAB: 'Het belang van… geld'

PAPENDRECHT - De derde in een reeks discussiestukjes waarmee het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) aangeeft welke onderwerpen van belang zijn voor Papendrecht. Deze keer naar aanleiding van de begrotingsbehandeling van vorige week over geld: de begroting zelf, investeringen en uitgaven.

PAB: 'Papendrecht heeft een gezonde begroting. Dat was vier jaar geleden nog anders. Het miljoenentekort op de financiële balans is aan het einde van deze coalitieperiode omgebogen in een bescheiden plusje. En dat zonder de lasten voor de burger te verhogen! Een voortreffelijke prestatie van de coalitie, waar het PAB als grootste fractie deel van uitmaakt, en de ambtenaren van de gemeente Papendrecht. De overdracht naar een volgend college is daarmee goed geregeld'.

PAB vraagt zich af: 'Zijn er dan helemaal geen financiële zorgen? Was dat maar waar!'

'Voor de jaren na 2014 moet terdege rekening worden gehouden met maatregelen om de gemeentelijke financiën gezond te houden. Zeker gezien de extra taken die vanuit Den Haag op het bordje van de gemeente worden gelegd. Taken op het terrein van gezondheidszorg en welzijn die de gemeente voor substantieel minder geld moet gaan uitvoeren, zoals 15% minder voor jeugdzorg.'

'Ook het exploitatieverlies op de parkeergarages baart voorlopig nog zorgen. De portefeuillehouder heeft wel aangegeven inmiddels met een alternatief bezig te zijn, waarover hij binnenkort meer kan vertellen'.

'Na 20 jaar is het gemeentehuis' volgens PAB, 'toe aan groot onderhoud. Zonder te willen tornen aan het belang van een goede werkomgeving voor de ambtelijke medewerkers lijken de vele gereserveerde miljoenen voor de meeste raadsleden wel wat veel voor de noodzakelijke vervangingsinvesteringen. Het mag best een tandje minder, waarbij lokaal aanbesteden moet kunnen leiden tot minder kosten'.

'Een doorlopende bron van zorg blijft,' volgens PAB, 'ook de Drechtsteden. Dit najaar zijn we met de vijf andere samenwerkende gemeenten geconfronteerd met een gezamenlijke extra investering van ruim € 18 miljoen aan ICT-kosten. Eenmalig, dat wel. Maar het zet wel opnieuw de nodige vraagtekens bij het rendement van de gemeenschappelijke regeling'.

'Ook is er nog wel wat winst te behalen op enkele gemeentelijke activiteiten, die niet tot het standaard takenpakket van de gemeente behoren. De voorbij flitsende Holland Lady’s Tour kost zomaar twintigduizend euro. En wat te denken van de onlangs verspreide glossy brochure over ludiek trouwen op Valentijnsdag? En kan een kerstmarkt niet beter en mooier worden georganiseerd door ondernemers zelf? Het lijkt ook hoog tijd de versnipperde aansturing van evenementen aan te pakken en te komen tot één evenementenbudget'.

'En als er geld wordt uitgegeven aan maatschappelijke organisaties moeten er garanties zijn dat de gemeentelijke taken ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Ook is een goede en grondige aanpak van problemen beter dan pappen en nathouden. Daarbij zouden lokale initiatieven altijd voorop gesteld moeten worden: zij zitten bovenop de aan te pakken problemen en geven bovendien een herkenbaar Papendrechts gezicht aan de oplossingen'.

Het PAB zal ook de komende jaren toezien op een goede besteding van het gemeenschapsgeld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.