PAB:"Hoe maken we het marktplein echt de huiskamer van Papendrecht?"

23 oktober 2013
PAB:"Hoe maken we het marktplein echt de huiskamer van Papendrecht?"

PAPENDRECHT - Het Marktplein van Papendrecht is momenteel een kaal plein, in afwachting van plannen om dit een goede invulling te geven.
Het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) wil graag meedenken over de manier waarop ideeën worden ingebracht.

Het PAB geeft aan: "Het marktplein van Papendrecht is een erg grote "huiskamer", die nu vaak leeg en kaal oogt. Daar moet dus wat aan gebeuren. De één pleit voor een halvering van het plein en meer parkeerplaatsen. De ander ziet allerlei mogelijkheden voor een oase van rust en bankjes onder bomen in een centrumtuin. De gemeente heeft inmiddels (maatschappelijke) organisaties benaderd. Met enkele suggesties en een paar organisaties gaat men nu verder. De landschapsarchitect maakt vervolgens drie modellen. Daarover mag iedereen dan weer zijn of haar zegje doen via een inloopbijeenkomst en een expositie. Een standaardprocedure, op zichzelf niks mis mee. Toch stelt het PAB hier heel voorzichtig de vraag of de wijze waarop en de mate waarin de inwoners betrokken zijn niet wat meer zou kunnen en moeten zijn. Het gaat tenslotte om hun huiskamer. Waar vooral zij zich straks thuis moeten voelen. En net als bij een huiskamer willen ze wat te zeggen hebben over de vloerbedekking, de wanden, de verlichting, de plantjes, het meubilair, etc.

Participatie
De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor participatie van inwoners bij de vaststelling en uitvoering van gemeentelijk beleid. Veel gemeenten zijn overgegaan tot het vaststellen van een Inspraak- en Participatieverordening, het bijscholen en daarmee meer van buiten naar binnen laten denken van ambtenaren en het ontplooien van diverse initiatieven. Zo praten in een project als "Buurten met Uitzicht" inwoners en ondernemers mee over de inzet van de gemeente in hun buurt.

In "Meedoen met Groen" onderhouden de inwoners, die daar ook de middelen voor krijgen, samen met de gemeente een stukje groen. En in een project als "Buurt Bestuurt" bepalen inwoners en ondernemers mede de gerichte inzet van de politie in de buurt. Al deze initiatieven laten zien dat het van meet af aan betrekken en betrokken houden van inwoners en het gebruik maken van de aanwezige kennis en ervaring leidt tot mooiere en betere resultaten.

En naast een groter draagvlak is er ook vaak sprake van slimmere en goedkopere oplossingen, niet geheel onbelangrijk in deze tijden. Ook voor de inrichting van het marktplein kunnen meer mogelijkheden van participatie worden overwogen. Denk voor de wijze waarop maar eens aan het verder optuigen en benutten van een (digitaal) bugerpanel, een (digitale) ideeënbus, een inwonersenquête of het gebruiken van social media. Maar hoe uit al deze mogelijkheden kiezen? Dat is natuurlijk een kwestie van bestuurlijk en ambtelijk gevoel en afhankelijk van de omstandigheden. Relatief nieuw is echter het gebruik van de "omgekeerde participatieladder": vraag het de inwoners zelf hoe en op welk moment ze betrokken willen worden. Simpel? Nee! Dat is niks meer tegenwoordig. Maar met meer betrokkenheid wordt het marktplein echt de "Huiskamer van Papendrecht".

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.