Papendrechtse fractie Lijst Lammers vraagt om onderzoek OM bij Nedstaal

04 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Papendrechtse fractie Lijst Lammers vraagt om onderzoek OM bij Nedstaal

PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM - De fractie Lijst Lammers heeft vandaag een officieel verzoek per brief aan de Officier van Justitie bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie gericht tot het (doen) instellen en verrichten van een grondig en diepgaand intern onderzoek bij Nedstaal te Alblasserdam. Een onderzoek naar de relatie met de lokale overheden (en de bestuurders van gemeenten), naar de rol van de Provincie alsmede naar de rol van verschillende instanties zoals de milieudienst (OZHZ) en de energieleverancier.

De fractie Lammers stelt: 'Nedstaal kent een verleden vol calamiteiten. Er gaat veel te veel én te vaak mis, hetgeen betekent dat er geen proeven met asbesthoudend materiaal (schroot) mogen worden toegestaan. Simpelweg omdat de kans dat het mis gaat veel te groot is. Al enkele jaren worden meerdere woonwijken in de directe omgeving overdag maar vooral ‘s nachts geteisterd door rook, stank, stof en geluidsoverlast'.

Verder merkt de fractie Lammers op: 'Er komen met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid zeer kleine asbestdeeltjes vrij. die tot nu toe niet op te sporen zijn en waarvan de gezondheidseffecten nog niet te voorspellen zijn. De afgezogen lucht wordt niet gefilterd door geschikte filters. De bestaande filters van Nedstaal zijn totaal ongeschikt. De volksgezondheid is in gevaar. Vele vragen zijn nog niet opgehelderd'.

"Naar onze mening" zegt de fractie Lammers, "is er bij Nedstaal al vele jaren sprake van het verwerken van 'asbesthoudend schroot'. Ook daarom vragen wij het OM hiernaar specifiek intern onderzoek te doen op basis van getuigenissen van medewerk(st)ers. Er is reeds een onderzoek vanwege het OM gaande in verband met de asbeststortingen in de Derde Merwedehaven te Dordrecht".

Volgens de fractie Lammers hebben de Bestuurders in de regio eigenlijk de facto hun gezag op dit dossier al verspeeld. De Fractie Lammers legt uit waarom: "Het is namelijk in de volle openbaarheid gekomen dat zij aanvankelijk (en waarschijnlijk nog steeds) van plan waren én zijn met de proefnemingen door Nedstaal in te stemmen. Als de bestuurders onverhoopt toch akkoord gaan is het niet ondenkbaar dat dit tot serieuze maatschappelijke spanningen zal leiden, tenminste als de proefnemingen met asbest in deze vorm doorgang zouden vinden. Waar bovenal behoefte aan bestaat dat is aan een gedegen onderzoek".

Derhalve verzoekt de fractie Lammers het Openbaar Ministerie om een diepgaand onderzoek in te stellen naar Nedstaal: "Onder meer om ten eerste boven tafel te krijgen wat nu vermoedt wordt (er wordt al asbest verwerkt) en ten tweede om met dit onafhankelijke onderzoek een poging te wagen het gezag van de overheid als het gaat om correcte informatie over Nedstaal te herstellen".

“Er is en wordt in dit dossier zo ongelofelijk gebroddeld zowel door bestuurders als door de officiële controlerende instanties. Daarnaar dient nu voor eens en altijd een grondig, diepgaand en gedegen (strafrechtelijk) onderzoek door het OM plaats te vinden. Want anders blijven we als bevolking in onzekerheid over onze dagelijkse gezondheidsschade voor wat betreft de werkelijke cijfers van de asbestuitstoot, de puntbronemissies  en de diffuse emissies, de waarheid en de werkelijkheid achter de poorten van Nedstaal", aldus Lammers.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.