Fokker: 'F-35 is keuze voor hoogwaardige technologie en hoogwaardige werkgelegenheid'

18 september 2013 door Hennie van der Zouw
Fokker: 'F-35 is keuze voor hoogwaardige technologie en hoogwaardige werkgelegenheid'

PAPENDRECHT - Fokker Technologies verwelkomt de keuze voor de F-35 ter vervanging van de F-16. Het is een consistente keuze voor hoogwaardige technologie en hoogwaardige werkgelegenheid.

Dat Nederland partner kan blijven in het F-35 programma is belangrijk voor de bijna 600 Fokker medewerkers die nu al in dit programma werkzaam zijn en voor hun collega’s in de toeleveringsketen en bij de partnerbedrijven. In de toekomst zullen honderden mensen in Nederland extra aan het werk zijn vanwege de Nederlandse participatie in het programma.

Fokker heeft in de afgelopen jaren onder andere via het F-35 programma hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland gecreëerd voor honderden medewerkers, ook tijdens de economische crisis. Daarnaast zijn tientallen miljoenen geïnvesteerd in nieuwe hardware en innovatieve technologieën.

Dit heeft bijgedragen aan de innovatieve positie van de Nederlandse luchtvaartindustrie op de wereldmarkt. In de toekomst zullen omzet en werkgelegenheid in het F-35 programma substantieel groeien. Over de hele looptijd van het programma gaat het naar verwachting om opdrachten ter waarde van miljarden euro’s. In het licht hiervan staan opnieuw grote investeringen op stapel. Een overheid die consistent beleid voert is daarom van cruciaal belang.

Sjoerd Vollebregt, CEO van Fokker Technologies, zegt: “Het F-35 dossier bleek in de afgelopen tien jaar niet alleen technologisch uitdagend, maar ook politiek zeer complex. Ik juich het toe dat, na een lange periode van onzekerheid, een keuze wordt gemaakt die leidt tot het allerbeste materieel voor de krijgsmacht en die tevens in het belang is van de betrokken bedrijven en hun duizenden werknemers. Hiermee wordt decennialang hoogwaardige werkgelegenheid in F-35 productieopdrachten en onderhoud zeker gesteld”.

Fokkerbedrijven ontwerpen en produceren de volgende onderdelen voor de F-35: Inflight opening doors (deuren en luiken die tijdens de vlucht kunnen openen), flaperons (vleugeldelen), arresting gear (stophaak), bekabelingsystemen van het vliegtuig en van de motor, motoruitlaatdelen en de composite dragbrace (composiet onderdeel van het landingsgestel). Fokker is vanaf 2002 betrokken bij het F-35 programma.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.