Second opinion over transitieplan voor ICT van de Drechtsteden is positief

16 september 2013 door Hennie van der Zouw
Second opinion over transitieplan voor ICT van de Drechtsteden is positief

DRECHTSTEDEN - Op de goede weg, maar nog aandachtspunten. De second opinion van EY over het Transitieplan Informatisering & Automatisering (I&A) van het Shared Servicecentrum Drechtsteden (SCD) is positief. De Drechtraad heeft in mei dit onderzoek aangevraagd naar de urgentie en noodzaak voor het transitieplan. In totaal gaat het om bijna 15 miljoen euro om de ICT en daarmee de dienstverlening aan de burgers, structureel op orde te brengen en te houden. Conclusie van het onderzoek is dat het plan goed in elkaar zit en de urgentie en noodzaak van de investeringen goed zijn onderbouwd.

“Het onderzoek bevestigt ons als Drechtstedenbestuur dat we met het Transitieplan I&A dat er nu ligt, op de goede weg zijn en dat er goed werk geleverd is. We herkennen de aandachtspunten uit het rapport en gaan daarmee aan de slag. Dit betekent onder meer dat we als bestuur de komende tijd nadrukkelijker zullen sturen en rapporteren aan de Drechtraad. We vragen aan de Drechtraad om op 1 oktober het Transitieplan vast te stellen”, aldus regionaal portefeuillehouder ICT, de heer H. Mirck.

Onafhankelijk onderzoek
Het onafhankelijk onderzoek door EY, dat is uitgevoerd in de periode juli/augustus 2013, was bedoeld om investeringen uit het verleden en uit het Transitieplan goed te kunnen beoordelen. Dit plan is erop gericht om in eerste instantie een toekomstvast fundament voor de ICT-voorziening van de Drechtsteden te realiseren. Daarbij gaat het onder meer om de vervanging van oude systemen en achterstallig onderhoud. Op die nieuwe basis kan vervolgens de dienstverlening aan burgers, bedrijven en interne klanten worden verbeterd en geïnnoveerd.

Op de goede weg
In het algemeen is de conclusie dat de urgentie en de noodzaak van de transitie goed onderbouwd is. Ook wijken de gemaakte keuzes niet significant af van oplossingen die door andere gemeenten worden gekozen. Er lijkt dan ook geen directe aanleiding om op korte termijn het plan aan te passen of maatregelen te heroverwegen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten.

Aandachtspunten
De belangrijkste aandachtspunten van EY hebben betrekking op de besturing van het transitieplan. Het is belangrijk dat er voldoende kennis en mankracht beschikbaar is, zowel tijdens de transitie als daarna, en dat er goed gestuurd wordt op de voortgang en de resultaten.

Drechtraad
In vervolg op de second opinion zal het Drechtstedenbestuur de Drechtraad vragen om in haar vergadering van 1 oktober het Transitieplan I&A ongewijzigd vast te stellen en het bijbehorende krediet beschikbaar te stellen voor de verdere uitvoering ervan. Er is nog een restant krediet van ruim 10 miljoen euro nodig.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.