Vredesweek 2013 in Papendrecht

12 september 2013 door Hennie van der Zouw
Vredesweek 2013 in Papendrecht

PAPENDRECHT - In de week waarin de Internationale Dag van de Vrede valt, wordt op veel plaatsen in Nederland de 'Vredesweek' gevierd. Dit jaar: 21 tot en met 29 September. De opening is in Utrecht met de zgn 'Nacht van de Vrede'.

Wat gebeurt er deze week in Papendrecht?

• Aan kerken en huizen van particulieren kun je kleine en grote Vredesvlaggen zien hangen.

• Op woensdagmiddag 25 september van 14.00 -16.00 uur kunnen in de bibliotheek vredesduiven worden gemaakt. Graag vooraf aanmelden in de bibliotheek (078-6150017 of klspapendrecht@bibliotheekzhzo.nl) . Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen, jong en oud, vredeswensen noteren op deze duiven. Het resultaat zal in de bibliotheek te zien zijn.

• In de Bibliotheek is ook een bijzondere tentoonstelling, verzorgd door postzegelvere-niging IRIS. Kuin Berkman, lid van deze vereniging, verzamelt “Verenigd Europa”. Een vredesproject.  Postzegels die onder ‘Verenigd Europa’ vallen worden al sinds 1956 uitgegeven. Vroeger had men een gezamenlijk motief maar later gaan de verschillende landen wat vrijer om met een zelfde motief. In 1974 was het onderwerp (het motief) sculpturen, in 1975 schilderijen en in 1976 kunsthandwerk. In 1995 is het onderwerp Vrede en Vrijheid aan de beurt. Bondsrepubliek Duitsland komt dat jaar bijv. met zegels als : Soldaten (die terug-komen van het front) en de vlag van een Verenigd Europa. Alle zegels zijn te zien in vitrinekasten binnen de Papendrechtse bibliotheek geduren-de de Vredesweek. Neem er de tijd eens voor om al die zegels te bekijken. Ongeveer 50 landen hebben dat jaar mee gedaan en daar zitten best verrassende plaatjes bij.

• VredesCafe 24 September. Rechtvaardige oorlog: bestaat dat? Pacifisme ten tijde van Syrie. Dat zijn lastige actuele vragen. Niet alleen voor christenen , die de eerste 300 jaar een regelrechte vredesbeweging genoemd mogen worden, maar voor ieder die vandaag TV kijkt. Hoe ver zijn we anno 2013 met deze vragen? Hoe groot zijn de problemen werkelijk? Dr.  Koos van der Brugge, een gelauwerd onderzoeker van vredes- en oorlogsvraag-stukken komt ons bijpraten. Het wordt omlijst door ene presentatie van die bijzondere Vredesfiguur: Albert Schweitzer. Ook in postzegels. Dit keer van Leen Koster. Plaats: Bethlehemkerk. Aanvang: 20.00 uur. Toegang gratis. Informatie: Jan Anne Bos, tel. 6152662 of bosjananne@gmail.com

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.