Lijst Lammers vraagt om onderzoek naar uitplaatsing overlastgevend bedrijf Rivierendriesprong

23 augustus 2013
Lijst Lammers vraagt om onderzoek naar uitplaatsing overlastgevend bedrijf Rivierendriesprong

PAPENDRECHT - Ruud Lammers heeft vandaag vragen ingediend bij het College van B&W met als doel een oplossing te krijgen voor de overlast van  het bedrijf De Rivierendriesprong.

Ruud Lammers legt uit:"Het bedrijf De Rivierendriesprong aan de Noordhoek handelt in bouwmaterialen, en heeft het op- en overslaan van o.a. zand, zwarte grond, lava, yalibims (dit is een vulkanisch product met een grote porositeit en daardoor een groot contact oppervlak), grindsplit, brekerszand, asfaltgranulaat, ongebroken materiaal, meng-granulaat en betongranulaat als werkveld. Het bedrijf heeft een puinbreker en verwerkt diverse afvalmaterialen. Hiervoor worden er schepen gelost en geladen met kranen, shovels, transportbanden. Het is een zeer druk af- en aanrijden van vrachtwagens en tractoren over de dijk ter hoogte van de Noordhoek.

Overlast voor bewoners
Bewoners in de directe omgeving van het bedrijf (de Rembrandtlaan, de Frederik van Eedenstraat, de Noordhoek en de Randwijk) ondervinden al jaren erg veel overlast van het bedrijf. Het bedrijf startte zijn activiteiten zonder vergunning en werd in juni 2010 gelegaliseerd. Maar ondanks de talloze klachten hebben de bewoners nog steeds geen gehoor bij (het College van B&W van) de gemeente Papendrecht kunnen vinden. Het gaat onder andere om de volgende klachten, die nog steeds niet opgelost zijn:

1.       Geluidsoverlast van o.a. lopende banden.

2.       Uitzonderlijk veel lawaai van het intensieve vrachtverkeer.

3.       Het geluid van grind dat in een metalen trechter wordt gestort.

4.       Bij het werken met shovels en kranen klonk constant een ergerlijk achteruitrijd signaal.

5.       Niet alle vrachtwagens en tractoren rijden dicht, iets dat wel zou moeten.

6.       Zij rijden veel te hard over de tamelijk smalle en bochtige dijk; en doordat zij een heuvel moeten optrekken om op de dijk te komen, is de uitstoot aan uitlaatgassen bijzonder hoog.

7.    De "opslag bergen" zijn hoger dan de toegestane 10 meter en worden ingeschat op zeker 11 meter hoogte, hetgeen overwaaien en stuiven van het materiaal vergemakkelijkt.

Het werken met de puinbreker geeft al jaren:

8.      Stofoverlast in en om de woningen.

9.      De bewoners zijn bang voor gezondheidsproblemen in de (nabije) toekomst door de gevolgen van het inademen van de fijnstoffen en de vele uitlaatgassen.

10.   Kinderen spelen in het gras langs de dijk. Lopen zij gevaar?

11.   Het tuinmeubilair ligt altijd vol met zwarte stof. Roet?

12.   De meeste bewoners hebben de ventilatieroosters dicht gemaakt om het stof buiten te houden en durven 's nachts niet hun ramen open te houden.

Het college van B&W van Papendrecht trekt zich (tot nu toe) niks van de bewoners aan.
Dit is schandalig, zo behoor je niet met mensen om te gaan!

Het College baseert zich op cijfers van de OZHZ. Deze cijfers zijn niet betrouwbaar. Ook bij Nedstaal bleek de OZHZ met cijfers gegoocheld te hebben. De fractie Lijst Lammers heeft dit aangetoond en hierover tevens vragen ingediend bij het College.

Onafhankelijk onderzoek is nodig

Ik pleit voor een onafhankelijk onderzoek om de werkelijke cijfers boven water te halen. Want op basis van de huidige gegevens valt geen objectief betrouwbare analyse te maken en een beoordelingskader uit te werken op basis waarvan gedegen democratische besluitvorming kan plaatsvinden.

Ook hier bij de Rivierendriesprong lijkt (weer) sprake te zijn van politiek-bestuurlijke beïnvloeding van data en vergunningverlening daar waar dat kwestieus is. De bewoners hebben keer op keer aangegeven zeer veel overlast van het bedrijf in kwestie te ondervinden. Het kan niet zo zijn dat hun belangen per definitie sneuvelen ten opzichte van de vooringenomen opstelling van het College. Het college zegt eigenlijk tegen de bewoners dat ze niet moeten zeuren omdat economie belangrijk is en overlast hoort daar nou eenmaal bij. Maar het college gaat dan voorbij aan het eigen Coalitieakkoord en aan de Visie die door de Raad in juni vorig jaar is vastgesteld.

De ruimtelijke ontwikkeling in Papendrecht is sterk gericht op de woonfunctie

In het Coalitieakkoord van april 2010 staat te lezen: “De coalitie hecht bijzondere waarde aan het versterken  van het comfort ten aanzien van de woon-, leef- en werkomgeving”. En in de Visie staat geschreven: “De ruimtelijke ontwikkeling in Papendrecht is sterk gericht op de woonfunctie en minder op economische bedrijvigheid”. Het kan dus niet zo zijn dat de gemeente Papendrecht de meer dan 400 gezinnen die hier dagelijks veel last van ondervinden in hun sop laat gaarkoken.

Als je het hele dossier bestudeerd hebt en vervolgens op je in laat werken, krijg je het schaamrood op de kaken. Plaatsvervangende schaamte voor zoveel onbegrip, non communicatief en arrogant gedrag van het College. Het is niet te bevatten hoe opeenvolgende colleges van B&W van Papendrecht deze bewoners zo vreselijk in de steek hebben kunnen laten”, aldus Ruud Lammers.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.