Sociale Dienst breidt budgetadvisering en schuldhulp uit

11 juli 2013 door Hennie van der Zouw
Sociale Dienst breidt budgetadvisering en schuldhulp uit

DRECHTSTEDEN - De Sociale Dienst Drechtsteden breidt haar activiteiten op het gebied van budgetadvisering en schuldhulp uit. Hiermee wil de dienst voorkomen dat mensen door schulden (opnieuw) in de problemen komen.

Vanaf 1 augustus start de sociale dienst met preventief budgetbeheer. Dit initiatief komt voort uit een wens van zorgpartners en vrijwilligersorganisaties om mensen die op dit moment geen schulden hebben maar voor wie dit wel dreigt, te ondersteunen. Daarnaast biedt de sociale dienst klanten die eerder met succes een schuldregelingstraject hebben doorlopen, nu nazorg. Verder heeft de dienst een hulpmiddel ontwikkeld waarmee mensen zelf aan de slag kunnen om schulden te voorkomen: de Budgetgids.

Samenwerking met hulpverlening
Preventief budgetbeheer is bedoeld voor mensen die hulpverlening krijgen van instellingen als maatschappelijke werk, verslavingszorg of andere zorgverleners. Om ervoor in aanmerking te komen moeten klanten een inkomen en een betaalrekening zonder roodstand hebben. Ook mogen zij geen problematische schulden hebben. Hebben zij wel schulden, dan kunnen zij terecht bij de reguliere schuldhulpverlening.

Gedurende het traject van preventief budgetbeheer werken de consulenten Budgetadvies en Schuldbemiddeling van de sociale dienst nauw samen met de andere hulpverlener(s) van de klant. Samen coachen zij de klant naar zelfredzaamheid. De sociale dienst beheert (een deel van) het budget van de klant en ziet erop toe dat betalingen op tijd worden gedaan. In gesprekken met de klant en diens de hulpverlener wordt in kaart gebracht waar de knelpunten zitten in de financiële huishouding van de klant. Samen met de betrokkene wordt vervolgens gewerkt aan oplossingen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de klant duurt het traject één tot drie jaar. Daarna moet de klant in staat zijn zijn eigen financiën te regelen.

Budgetgids
De Budgetgids is een digitale wegwijzer die mensen helpt hun inkomen te verhogen en hun uitgaven te verlagen. De gids biedt een overzicht van landelijke en Drechtstedelijke regelingen, toeslagen en tegemoetkomingen maar ook kortingen, kwijtscheldings-mogelijkheden en voorzieningen voor mensen met een smalle beurs. Ook bevat de gids tips en verwijzingen naar instanties die informatie bieden over geldzaken.

Hij is nadrukkelijk ook bedoeld voor organisaties en mantelzorgers die klanten begeleiden. De Budgetgids is te vinden op de website www.schuldendrechtsteden.nl van de Sociale Dienst Drechtsteden waar ook een printversie van de informatie gedownload kan worden.

Nazorg
Behalve aan de ‘voorkant’ (in de preventieve sfeer), biedt de sociale dienst sinds kort ook ondersteuning aan de ‘achterkant’ in de vorm van nazorg. Klanten die een geslaagde schuldregelingstraject hebben doorlopen, worden na drie maanden gebeld om te informeren hoe het nu met hen gaat. Indien het gesprek daartoe aanleiding geeft, wordt de klant uitgenodigd voor een persoonlijk nazorggesprek.

Sinds de start in april van dit jaar zijn er 35 klanten benaderd. Bij dertien van hen was geen actie nodig, voor zeven klanten was een telefonisch advies voldoende en vijf klanten kregen een persoonlijk nazorggesprek. Tien klanten bleken telefonisch niet bereikbaar, deze houdt de dienst wel ‘in het vizier’.

Op de foto: Regionaal portefeuillehouder Sociale Zaken Bert van de Burgt overhandigde woensdag 10 juli tijdens een informatiebijeenkomst met zorgpartners op het gebied van schuldhulp het eerste exemplaar van de Budgetgids aan Audrey Slechter van Vivenz, een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening in de regio.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.