Wim de Leur ontvangt prestigieuze onderscheiding

28 juni 2013
Wim de Leur ontvangt prestigieuze onderscheiding

PAPENDRECHT/DORDRECHT - Donderdag 27 juni werd aan de Papendrechter Wim de Leur (63) het prestigieuze Bundesverdienstkreuz am Bande uitgereikt in Den Haag door de Duitse Ambassadeur in zijn ambtswoning Huis Schuylenburch.

Met een charmante glimlach verwelkomde Ambassadeur Kremp een groot gezelschap in zijn schitterende Residentie Huis Schuylenburch; een 17e eeuw stadspaleis aan de Lange Vijverberg in Den Haag. De vele gasten, waaronder Burgemeester De Bruin en de Wethouders Korteland en Koppenol van Papendrecht waren op donderdag 27 juni rond vijf uur in Den Haag bijeengekomen om getuige te zijn van de uitreiking van het Bundesverdienstkreuz am Bande, een hoge Duitse onderscheiding,  aan Wim de Leur, tot voor kort Vice-President North West Europe bij Siemens.

In de prachtige vertrekken van het pas gerestaureerde Huis Schuylenburch, waar een echte Major Domus er voor zorgde dat de plechtigheid perfect verliep, werd iedereen gastvrij met champagne ontvangen voor de Ambassadeur het woord nam. Deze ging allereerst in op de achtergronden en het grote belang van de onderscheiding, waarbij hij benadrukte dat het Bundesverdienstkreuz slechts enkele malen per jaar in ons land wordt uitgereikt en dat de besluiten daartoe persoonlijk door de Bundespresident in Berlijn worden ondertekend.

Vervolgens schilderde hij in lovende woorden de betekenis die Wim de Leur in de afgelopen 30 jaar had voor de vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Duitsland .” Niet alleen op economisch gebied, maar ook en juist op cultureel en educatief terrein hebt u tal van activiteiten ontplooid die geleid hebben tot meer begrip en waardering tussen onze beide landen” zo stelde Ambassadeur Kremp. Een stelling die hij vervolgens met vele voorbeelden onderbouwde. “U bracht vooraanstaande Duitse politici naar Nederland, bemiddelde bij Duitse Musea over Nederlandse kunstenaars en sprak waar u maar kon over het vele dat mijn land te bieden heeft”.

De Leur, die al zijn hele leven in Papendrecht woont, beantwoordde deze complimenten aan zijn adres met even zo lovende woorden richting Duitsland. “Velen van ons kennen Duitsland als land van betrouwbaarheid en degelijkheid, maar ik heb uw land ook leren kennen als land van vriendschap en gastvrijheid. Toen ik 30 jaar geleden begon bij Siemens, hing de schaduw van het verleden nog sterk over onze relatie. Voor de jonge generatie ligt dat anders en dat is ook goed.”, zo stelde hij.

Wim de Leur is geen onbekende in onze regio. Hij vervult een groot aantal nevenactiviteiten, waaronder het Voorzitterschap van het Oranjecomité Papendrecht en het Voorzitterschap van de Stichting Vrienden Dordtse Musea.

Foto: Paula Romein.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.