Verzuip jij je toekomst? laat brugklassers en ouders contract sluiten over niet drinken alcohol

24 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Verzuip jij je toekomst? laat brugklassers en ouders contract sluiten over niet drinken alcohol

PAPENDRECHT - Alle aanstormende brugklassers in de gemeente Papendrecht ontvangen eind juni/begin juli van hun burgemeester of wethouder een brief met daarbij een ‘Alcohol Nee Contract’. Met dit contract kunnen de jongeren met hun ouders afspraken maken over het niet drinken van alcohol tot hun 18e. Het ‘Alcohol Nee Contract’ is een initiatief van het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?!.
 
Doel van het contract is dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan over alcoholgebruik. Vooral de overgang van de basisschool naar de brugklas is hierbij belangrijk. Veel kinderen drinken dan namelijk hun eerste glas bier of wijn. “En dat willen we zo lang mogelijk uitstellen”, zegt Anneke Risselada, projectleider van Verzuip jij je Toekomst?!. “Als kinderen eenmaal alcohol hebben geproefd, zie je dat ze snel vaker en meer gaan drinken. En dat heeft gevolgen. Puberhersenen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling. Zo is het vermogen om vooruit te denken, gevolgen in te zien en verantwoordelijkheid te nemen nog niet volledig ontwikkeld. Alcoholgebruik heeft schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van de hersendelen die deze functies uitvoeren. Ook kunnen er door overmatig alcoholgebruik gedrags- en concentratieproblemen ontstaan, met slechtere schoolprestaties tot gevolg”, aldus Risselada.
 
Beloning
Op 1 januari 2014 wordt de leeftijdsgrens voor verkoop van alcohol verhoogd naar 18 jaar. In het contract beloven jongeren dan ook geen alcohol te drinken tot hun 18e. Ouders op hun beurt geven in het contract aan dat zij hun kind geen alcohol aanbieden, ook niet ‘om een keertje te proeven’ of bij speciale gelegenheden als Oud en Nieuw. Ook biedt het contract de mogelijkheid voor de ouder en het kind om afspraken te maken over een beloning voor het niet drinken van alcohol. En als de jongeren zich niet aan het contract houden? “We zullen de jongeren echt niet gaan controleren”, glimlacht Risselada. “Het niet drinken van alcohol moeten jongeren vooral voor zichzelf doen. Deze actie zorgt er in ieder geval voor dat jongeren en hun ouders met elkaar in gesprek gaan over dit belangrijke onderwerp.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.