Bibliotheek kloppend hart van gemeente Papendrecht

16 mei 2012

PAPENDRECHT - Wethouder Korteland van gemeente Papendrecht heeft in een interview met het Algemeen Dagblad aangekondigd nog meer te willen bezuinigingen op de bibliotheek. Het bestuur van de bibliotheek was nog niet op de hoogte van deze plannen en betreurt het dit in de krant te moeten lezen.

Meer dan 24% van de inwoners is lid. Met gemiddeld 12.000 bezoekers per maand heeft de bibliotheek een belangrijke functie binnen de gemeente Papendrecht. Zo komen veel ouderen de krant lezen en even bijpraten. Werkzoekenden kunnen terecht op de computers met internet. Gezinnen komen boeken lenen. Vooral voor de kinderen is de bibliotheek van groot belang.

Veel aandacht voor laaggeletterden en leesplezier
Uit onderzoek is gebleken dat de schoolprestaties van kinderen die in hun vrije tijd lezen beter zijn. Zij behalen in groep 8 hogere scores op het Cito-toetsonderdeel taal. Met slechts een kwartier (voor)lezen per dag leren kinderen maar liefst 1.000 nieuwe woorden per jaar.

Alleen uitlenen van boeken heeft geen toekomst
De bibliotheek biedt meer dan boeken alleen. In april van dit jaar heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een handreiking uitgebracht waarin staat dat de bibliotheek van de toekomst fungeert als lokaal kenniscentrum voor leesbevordering, bestrijding van laaggeletterdheid en mediawijsheid. Daarnaast is het een betrouwbare en onafhankelijke vraagbaak en een centrum voor ontmoeting. Op al deze aspecten zet ook de bibliotheek in Papendrecht al jaren hoog in. De uitspraak van Wethouder Korteland terug te willen naar een uitleenbibliotheek strookt hier niet mee. Dit zou ook betekenen dat de bibliotheek haar certificering kwijt raakt. Deze normen zijn onder andere vastgesteld door de VNG. Juist omdat ook de bibliotheek net als de gemeenten verwacht dat de uitleenfunctie minder zal worden, worden momenteel gesprekken gevoerd over een toekomstvisie. 

Bibliotheek kost veel geld, maar is niet duur
Bibliotheek Papendrecht is onderdeel van BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Dit Netwerk opereert al jaren onder het gemiddelde subsidieniveau dat bibliotheken in de omgeving ontvangen. ‘Dit kon tot nu toe gebeuren door de niet afnemende inzet van onze medewerkers, maar vooral ook dat bibliotheek Papendrecht opereert binnen een Netwerk, waardoor er efficiënt gewerkt kan worden. ’ , aldus directeur mevrouw Van der Hoff.

‘Natuurlijk realiseren wij ons dat €600.000,- veel geld is, maar €150.000,- van de subsidie is voor huisvesting. Wij hebben dan ook meerdere malen aangegeven deze ruimte graag te delen met andere organisaties. Nu is de bibliotheek nog slechts 26 uur per week open, daarom wordt binnenkort begonnen met een pilot, waarbij bezoekers ook tijdens onbemande uren de bibliotheek kunnen bezoeken. Tijdens die uren zal een vrijwilliger als gastvrouw/heer dienen. Uiteraard is dit in nauw overleg met de gemeente besproken, omdat de bibliotheek altijd probeert om met de beperkte middelen de dienstverlening optimaal aan te bieden. Het Bibliotheeknetwerk heeft te maken met veel vaste kosten voor het landelijke digitale bibliotheeksysteem, leenrecht en de catalogus.’

De bezuinigingen die in 2011 zijn doorgevoerd hadden directe gevolgen voor de openingstijden en het personeel van de bibliotheek. Een extra bezuiniging brengt de dienstverlening op een nog lager niveau.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.