Gevolgen bezuinigingen Bibliotheek Papendrecht

25 november 2011
Gevolgen bezuinigingen Bibliotheek Papendrecht

PAPENDRECHT - De Gemeente Papendrecht heeft aangekondigd in 2012 de subsidie aan de bibliotheek met 10% te verlagen. Dat leidt tot een tekort op de begroting van € 66.500 en maakt maatregelen noodzakelijk.

Gevolgen bezuinigingen
Door de aangekondigde bezuiniging zijn rigoureuze maatregelen nodig. Dit houdt in dat de bibliotheek, die nu nog wekelijks 31 uur open is, per 1 januari nog maar 26 uur per week de deuren opent. Dat is een vermindering van ruim 16%. De personele inzet wordt met 30 uur terug gebracht en de tarieven gaan per 1 januari 2012 omhoog. Op dinsdagmorgen is de bibliotheek voortaan gesloten, op de avonden sluit de bibliotheek een half uur eerder en op zaterdag gaat de bibliotheek een half uur later open.

Dienstverlening staat onder druk
Directeur mevrouw Van der Hoff: “We kunnen niet anders dan bezuinigen op personeel. Samen met huisvesting is dit de grootste kostenpost. Daarom hebben we moeten besluiten de werkgelegenheid in de bibliotheek van Papendrecht met 30 uur te verminderen, wat bijna 20% is van de formatie. Gelukkig konden we gedwongen ontslagen voorkomen, maar wel is het zo dat een medewerker na een tijdelijk contract van drie jaar moet uitkijken naar ander werk buiten de bibliotheek. We zijn altijd op zoek naar kostenbesparing.

Maar omdat we dit al jaren doen, kunnen we nu niet anders dan snijden in onze dienstverlening. Bibliotheek Papendrecht hoort sinds 2007 bij BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Dit Netwerk werkt in opdracht van 13 gemeenten en heeft 20 vestigingen onder haar beheer. Sindsdien heeft de bibliotheek veel zaken efficiënter georganiseerd en zijn staffuncties en ICT centraal geregeld. Voorheen moest iedere bibliotheek dat zelfstandig doen, wat veel duurder was. Ook de collectie is nu gemeenschappelijk. Daardoor is er met weinig middelen veel keuze beschikbaar in de bibliotheken die tot het netwerk horen, zo ook in Papendrecht. Verdere besparing op de collectie maakt dat we onder de kwaliteitseisen van de bibliotheekbranche terecht komen en dat onze certificering in gevaar komt.

Ook willen wij niet dat ouderen en zeker ook kinderen en jongeren verstoken raken van leesadvies, boeken en informatie. We zijn op zoek met wie we samen kunnen werken en huisvesting kunnen delen. We blijven kritisch op onze dienstverlening en wij blijven innoveren.

Ondanks de bezuinigingen blijven wij er alles aan doen om de kwaliteit van onze producten en diensten te waarborgen. De bibliotheek beweegt mee in de tijd, het aantal abonnees blijft stabiel en het aantal uitleningen is t.o.v. vorige jaar omhoog gegaan. Ook in 2012 staan we open voor u en uw vragen of suggesties".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.