Sociale Dienst waarschuwt mensen met bijstand

21 juni 2013

DRECHTSTEDEN - Nu de schoolvakanties voor de deur staan, wijst de Sociale Dienst Drechtsteden mensen met een bijstandsuitkering nog eens op hun rechten en plichten. Dit om te voorkomen dat zij per ongeluk de regels overtreden en daardoor in de problemen komen. Wie een uitkering heeft en op vakantie gaat, moet dit vooraf melden bij de sociale dienst. Gebeurt dit niet, dan kan dit gevolgen hebben voor de uitkering.

De Sociale Dienst Drechtsteden vindt het belangrijk dat klanten weten waar ze aan toe zijn als ze een bijstandsuitkering ontvangen en wijst hen daarom regelmatig op hun rechten en plichten. Nu de vakantieperiode aanbreekt, brengt de dienst de ‘spelregels’ over vakanties weer onder de aandacht.

Wie een bijstandsuitkering ontvangt, mag maximaal vier weken per jaar naar het buitenland, ongeacht of dit voor vakantie is of voor iets anders. Wel is het belangrijk dit verblijf in het buitenland vooraf te melden bij de sociale dienst. Anders kan het gevolgen hebben voor de uitkering. Ook vakanties binnen Nederland moeten vooraf worden gemeld.

Vakantie altijd in overleg
,,Wij doen er alles aan om mensen te helpen bij het vinden van werk. De meeste mensen willen het liefst zo snel mogelijk weer zelfstandig zijn en hun eigen geld verdienen. Het zou zonde zijn als een vakantie een nieuwe baan in de weg staat”, zegt hoofd Frontoffice Walter Bak. ,,Dat betekent niet dat mensen niet met vakantie mogen, maar wel dat ze dat even met ons overleggen.”

Strengere wettelijke regels
Met de informatiecampagne wil de sociale dienst ook voorkomen dat mensen onbewust de regels overtreden waardoor ze in de problemen kunnen komen. Vanaf 1 januari jl. gelden er namelijk strengere wettelijke regels om misbruik van uitkeringen tegen te gaan. Uitkeringsinstanties zijn verplicht onterecht uitgekeerd geld terug te vorderen en boetes op te leggen bij de overtreding van de regels.

Deze regels zijn ook van toepassing op de zogenaamde informatieplicht van uitkeringsgerechtigden, die inhoudt dat alles wat van invloed kan zijn op de toekenning van de uitkering tijdig gemeld moet worden. ,,We willen voorkomen dat mensen, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn, deze informatieplicht schenden”, zegt Walter Bak. Begin dit jaar zijn alle klanten van de sociale dienst al persoonlijk per brief op de hoogte gebracht van de strengere regels.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.