Breko doorbreekt crisis met duurzame bunkertankers

07 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Breko doorbreekt crisis met duurzame bunkertankers

PAPENDRECHT - Breko Shipbuilding & Repair uit Papendrecht heeft donderdag 6 juni laten zien dat de binnenvaartsector ook in slechte tijden lichtpuntjes kent. Met de overdracht van de eerste vier diesel-elektrisch aangedreven bunkerschepen met een V-Pod in Nederland aan eigenaar Greenshipping demonstreerde de scheepswerf dat duurzaamheid en innovatie in crisistijd succes hebben.

De vier smeerolietankers Zeus, Themis, Metis en Kratos, waarvan er drie al in de vaart zijn, gaan voor Interstream Barging en Esso zeeschepen bevoorraden in de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Door de toepassing van nieuwe technologie behoren de schepen tot de schoonste en zuinigste in hun soort.

De tankers worden aangedreven door één of twee V-Pod’s. Dat zijn 360° draaibare thrusters waarin de elektromotor is geïntegreerd in het onderwaterhuis, die tevens van draairichting kunnen veranderen. Deze V-Pods worden aangedreven door twee of drie diesel-elektrische generatorsets, die altijd op het meest efficiënte toerental draaien en daardoor emissies en brandstof besparen.

Behalve voor de aandrijving leveren zij stroom voor de pompen en het boordnet. De generatorsets hebben minder onderhoud nodig en kunnen desgewenst in de toekomst zelfs vervangen worden door LNG-packs.

Door de innovatieve voortstuwing is er geen schroefas en grote dieselmotor nodig en is er ruimte voor veertien verschillende ladingtanks voor smeerolie die via een ingenieus, zelfontwikkeld laad- en lossysteem zeeschepen bevoorraden.

Met de vier smeerolie bunkerschepen beantwoordt Greenshipping aan de vraag van bevrachters en klanten die streven naar de inzet van meer duurzame schepen, zeker met het oog op strengere emissie-eisen voor de Nederlandse en Belgische havens en waterwegen.

Volgens secretaris-generaal Hans van der Werf van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) is de Nederlandse binnentankvaart een voorbeeld van hoe je met duurzame innovatie de crisis kunt doorbreken.

Volgens voormalig Vopak-directeur Robert Kasteel is duurzaamheid de enige mogelijkheid voor de binnenvaart om zijn voorsprong op het steeds schonere wegtransport te behouden. De eigenaren van Green Shipping noemde hij ,,een ondernemende familie die vooruit durft te denken. Voor de binnenvaart is dit absoluut een uniek project,” aldus Kasteel.

De casco’s voor de vier schepen zijn in opdracht van Rensen-Driessen Shipbuilding gebouwd op de Roemeense scheepswerf Orsova. Breko Shipbuiling & Repair en zusterbedrijf PSI Piping hebben de casco’s in een razendsnelle tijd van twaalf weken weten af te bouwen. De V-Pod is een ontwerp van Verhaar Omega die na een uitvoerig testtraject voor het eerst wordt toegepast in de Nederlandse binnenvaart.

De Zeus (ijver) en de Themis (orde) zijn 60 bij 7,5 meter en hebben een laadcapaciteit van 600 ton. De Metis (wijsheid) en Kratos (kracht) meten 80 bij 9.60 meter en hebben een capaciteit van 1200 ton.

Scheepswerf Breko geldt als trendsetter in de Nederlandse scheepsbouw. In 1999 werd het bedrijf wereldnieuws met de bouw van de Jowi, destijds ’s werelds grootste containerschip in de binnenvaart.

In totaal heeft Breko meer dan 100 schepen geleverd voor zowel de binnenvaart als de zeevaart, waaronder de destijds grootste binnenvaarttankers en de grootste smeerolie bunkerschepen. ,,Maar de oplevering van vier schepen in één keer is zelfs in de 38-jarige historie van ons bedrijf niet eerder voorgekomen,” zei algemeen directeur Mark Breijer van Breko en PSI. ,,Het is in deze tijd nog steeds knokken om te overleven.

Dat is een nieuwe realiteit waar we aan moeten wennen. Deze schepen zijn voor ons dan ook een visitekaartje, waarmee we kunnen laten zien dat je de binnenvaart ook in moeilijke tijden op de kaart kunt zetten.”

Genodigden was gevraagd als cadeau een donatie over te maken aan War Child. De cheque met de voorlopige opbrengst van 8500 euro werd donderdagmiddag in ontvangst genomen door War Child-ambassadeur Marco Borsato.

Fotobijschriften:

Voormalig Minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos verrichte de officiële handeling door de vlag te hijsen.

Marco Borsato nam namens War Child een cheque van 8500 euro in ontvangst, opgebracht door de genodigden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.