PKC A1 prolongeert landstitel

21 april 2013

PAPENDRECHT - Op zaterdag 20 april speelde de A1 van PKC net zoals de hoofdmacht om de nationale titel.

De juniorenfinale Dos'46 - PKC begon om 13.50 uur. Gaat PKC A1 de landstitel prolongeren?

De wedstrijd kende een zeer nerveuze opening, waarbij aan beide kanten veel en snel balverlies werd geleden. Eenschotsaanvallen waren het gevolg.
Dos'46 nam wel het voortouw en na enkele minuten stond er 2-0 in het voordeel van de Nijeveners op het scorebord. Daarna kwam PKC langzaam wat beter in de wedstrijd. Daphne Roelofs zorgde voor de eerste score voor de Papendrechters na bijna vijf minuten, waarna Hannah Visser drie minuten later de gelijkmaker kon doen aantekenen. 2-2. Via een strafworp kwam PKC voor het eerst op voorsprong, maar direct kwam Dos'46 ook weer langszij: 3-3 na tien minuten spelen. PKC nam een klein verschil bij 3-5, maar Dos'46 kwam weer langszij en voorbij de Papendrechters: 6-5. Het bleef stuivertje wisselen: 6-7 voor PKC met nog ruim tien minuten tot de rust. Bij het ingaan van de laatste vijf minuten zuivere speeltijd was de score weer volledig in evenwicht: 8-8. Na de 9-9 werd er aan beide kanten een strafworp gemist, illustratief voor de zenuwen. De rust kwam met een klein voordeel voor PKC: 9-10.

Had de rust ook de benodigde rust gebracht in de kopjes van PKC A1?
Het leek er niet direct op... ook de tweede helft begon nerveus, waardoor Dos'46 weer langszij kon komen en bij 12-11 weer op een kleine voorsprong. PKC was op achtervolgen aangewezen.

Bij 13-12 moest Robert v.d. Brug worden vervangen vanwege kuitkrampen door Casper Onnink. Na de 13-13 werd er enkele minuten niet meer gescoord, mede door diverse blessure onderbrekingen. Via 13-14 werd het 13-15 met nog een kwartier te spelen. PKC leek de wedstrijd langzaam onder controle te krijgen: voor het eerst kwam er een verschil van drie bij 14-17 en vervolgens op vier: 14-18 en vijf: 14-19 met nog tien minuten te spelen.

Dos'46 had in de playoffs al laten zien knap terug te kunnen komen in de eindfase, waardoor de spanning bleef toen Dos'46 op  15-19 kwam en het scoren bij PKC stokte. Maar de Nijeveners konden in eerste instantie niet doordrukken en het verschil bleef vier. De laatste vijf minuten zuivere speeltijd gingen in met 15-19. Dos'46 kreeg weer hoop bij 16-19, maar PKC wist marge te houden: 16-20. Met nog drie minuten te spelen: 18-20. Ook verleden week stonden de Drenten twee punten achter tegen Fortuna met nog twee minuten te spelen en pakten ze de overwinning alsnog. Maar PKC liet het niet zover komen, scoorde netjes mee en bij 18-22 en 18-23 was het wel zeker:
PKC A1 prolongeert de landstitel.
De laatste minuut ging met 18-24 in, terwijl het feest op de groen-witte tribune al losbarste..... Eindstand in AHOY: 19-24.
Vier keer op rij in de finale in AHOY en drie keer winst! Een uiterst knappe en unieke prestatie.

Tekst: Ton de Vries

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.