Gunstigere oud-papierregeling

02 augustus 2003

PAPENDRECHT - Ter stimulering van de gescheiden inzameling voor papier en oud-karton heeft het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht in haar vergadering van 22 juli jl. besloten de gemeenteraad voor te stellen de betreffende subsidieverordening te wijzigen. Een en ander heeft tot gevolg dat als de papierprijs hoger is dan de door de gemeente gegarandeerde milieupremie van € 0,029 per kilo, de meerprijs volledig ten goede komt aan verenigingen.

Vanaf 1991 is er een subsidieverordening voor oud-papier inzameling in werking. Het doel van de verordening is ondermeer het stimuleren van de gescheiden inzameling van oud-papier en oud-karton. Dit wordt bereikt door middel van het verstrekken van een milieupremie. Verenigingen en de gemeente zamelen oud papier in, totaal ca. 2000 ton. Met deze hoeveelheid wordt de landelijke doelstelling van 75 kg per inwoner niet gehaald. In Papendrecht wordt 64,8 kg per inwoner ingezameld.

Voor de inzameling van oud-papier wordt momenteel door de gemeente een milieupremie beschikbaar gesteld met een maximum van € 0,029 per kilogram. Wanneer de opbrengst van oud-papier boven het maximale subsidiebedrag komt wordt de meeropbrengst gedeeld tussen de inzamelaar en de gemeente. Bij een hoge papierprijs incasseert de gemeente een deel van de hogere opbrengst, ook als dit door een vereniging is ingezameld. De basis voor deze verdelingswijze was dat wanneer voor oud-papier betaald moet worden bij een lage papierprijs, dit voor rekening van de gemeente komt.
In het kader van het papiervezelconvenant heeft de gemeente Papendrecht een deelnemingsovereenkomst afgesloten met de stichting Papier Recycling Nederland. Hierdoor loopt de gemeente geen financieel risico meer als de papierprijs daalt. De basis voor het gelijkelijk verdelen van de meeropbrengst komt hierbij te vervallen.
Na positieve besluitvorming van de subsidieverordening in de gemeenteraad van 19 september a.s. komt de meerprijs voortaan volledig ten goede aan de verenigingen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2003.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.